Przejdź do głównej zawartości

Tajski burger

Dziś zapraszam na banalny w przygotowaniu, niebanalny w smaku - burger po tajsku :) 

W tajskiej kuchni uwielbiam między innymi to, że praktycznie można obejść się bez soli (sos rybny zawiera znikomą jej ilość) i nawet coś tak z pozoru niezdrowego jak burger, okazuje się być bombą witaminową.

Taki burger zawiera między innymi awokado: W średniej wielkości awokado jest aż 41 g tłuszczu, czyli niestety jest dość kaloryczne. Inne owoce zawierają go tylko w śladowych ilościach. Jednak jest to tłuszcz dobroczynny dla zdrowia – kwas oleinowy, który ma zdolność obniżania poziomu złego cholesterolu, a ponadto przeciwdziała nowotworom prostaty i piersi (źródło).

Kolejnym składnikiem pozytywnie wpływającym na nasz organizm jest limonka - podobnie jak cytryna, której możecie używać jako zamiennik, limonka odkwasza, działa bakteriobójczo, zawiera flawonoidy, które obniżają cholesterol, usuwa toksyny z organizmu, zawiera witaminę C, witaminę A oraz witaminy z grupy B.

No i oczywiście mamy jeszcze miętę, która łagodzi dolegliwości żołądkowe, ma działanie przeciwwymiotne, antyseptyczne, wspomaga nasz układ trawienny. Możemy w niej również znaleźć żelazo, magnez, wapń, potas i witaminy C i A.

Zatem nie pozostaje nic innego, jak tylko zajadać! :)


Składniki na 5 burgerów:
500 g mięsa wołowego mielonego
3 łyżki drobno posiekanej trawy cytrynowej*
1 łyżka soku z limonki
3 liście limonki kafir, pociętej w paski
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
2 dymki (biała część), drobno posiekane
1 jajko
2 1/2 łyżki sosu rybnego
płatki chilli do smaku

Sałatka do burgera:
1 szklanka posiekanej sałaty rzymskiej
1/2 szklanki posiekanych listków mięty
1/2 szklanki posiekanych listków kolendry (opcjonalnie)
2 dymki (zielona część), posiekane
3 łyżki soku z limonki
1 łyżka sosu rybnego 

Dodatkowo:
5 maślanych bułek z sezamem
1 łyżka oleju
1 awokado, obrane, zgniecione widelcem
1 czerwona cebula, pokrojona w krążki
1 pomidor, pokrojony w plastry
sos Sriracha**

CZAS PRZYGOTOWANIA: MAX. 20 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Składniki na burgery mieszamy ze sobą dokładnie, dzielimy na 5 równych części i formujemy kotleciki. Na patelni rozgrzewamy olej, kotleciki smażymy około 4 minuty z każdej strony. Odkładamy w ciepłe miejsce.

2. Wszystkie składniki na sałatkę mieszamy ze sobą. Bułki kroimy w poprzek i na suchej patelni przypiekamy je jedynie od wewnętrznej strony.

3. Teraz składamy burgera (od dołu): na dolną część bułki wykładamy łyżkę sosu Sriracha, zgniecione awokado, burgera, plaster pomidora, krążek cebuli, sałatkę i zamykamy górną częścią bułki. Dekorujemy listkami mięty. Smacznego! :)

* W niektórych sklepach z azjatycką żywnością można dostać już posiekaną i zamrożoną trawę cytrynową. Możemy również dodać 1/2-1 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej.

** Jeżeli nie uda Wam się kupić sosu Sriracha, możecie dodać odrobinę pikantnego ketchupu


Komentarze

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli wyrazisz swoją opinię :)

Popularne posty z tego bloga

Zupa Wonton

Kolejne dobrze wszystkim znane danie kuchni chińskiej - bulion z pierożkami wonton. Ponieważ zostało mi trochę bulionu drobiowego z przyrządzania zupy Tom Kha Gai , nie zastanawiałam się zbyt długo :) Pierwszy raz w życiu sama robiłam ciasto na pierożki. Zabawy było co nie miara, jednak po około dziesiątym krążku krążku ciasta załapałam o co chodzi ;) Przepis na farsz znalazłam na stronie Słodko-Kwaśny . Zapraszam do gotowania! P.S. Nie zraźcie się ilością ciasta. Nadmiar można spokojnie zamrozić na następny raz :) BULION Z PIEROŻKAMI WONTON Ciasto wonton (72 krążki*): 1 jajko 1/3 szklanki wody 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli Farsz (do 18 pierożków): odrobina oleju 200 g wieprzowiny mielonej 2 dymki ze szczypiorkiem, posiekane 1 ząbek czosnku, starty na tarce 1/2 łyżki świeżo startego imbiru 1 łyżka sosu sojowego Zupa: 1,5 l  azjatyckiego bulionu drobiowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 ząbek czosnku odrobina oleju 2 łyżki

Udka kurczaka duszone w mleku kokosowym

Pyszne i baaardzo aromatyczne danie z udek kurczaka duszonych w mleku kokosowym z dodatkiem trawy cytrynowej, liści kaffiru, soku z limonki i czerwonej pasty curry. Najlepiej smakuje podane z tajskim ryżem jaśminowym. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 3 porcje: 1 łyżka tłuszczu (najlepiej masła klarowanego) 3 duże udka (bez podudzi) z kurczaka odrobina przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka nasion kolendry, lekko zmiażdżonych 1/2 łyżki czerwonej pasty curry 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 4 cm korzenia imbiru, utartego na tarce 400 ml mleczka kokosowego 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego 3 liście limonki kaffir 1 łodyga trawy cytrynowej, zmiażdżona nożem 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżka sosu rybnego sok z 1/2 limonki mały pęczek świeżej kolendry, z grubsza posiekany 3 listki bazylii, drobno siekane Do podania: tajski ryż jaśminowy CZAS PRZYGOTOWA

Azjatycki bulion drobiowy - baza do potraw azjatyckich

Nie ma nic lepszego, jak pomidorówka na rosole, wieprzowina duszona z jego dodatkiem, czy sos na bulionie. W potrawach azjatyckich jest dokładnie tak samo. Możemy oczywiście używać klasycznego, dobrze nam znanego bulionu, który również nada daniom aromatu, odbiega on jednak smakiem od tego "właściwego". Na bulionie azjatyckim możemy przygotować wiele dań, na przykład: zupę kokosową z pieczarkami, kurczakiem i kiełkami , zupę kokosową z boczniakami, kurczakiem i grzybkami straw , a także  krem z jarmużu  i moje ulubione danie - zielone curry z kurczakiem . Składniki: 6 skrzydełek kurczaka 5 cm imbiru 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 marchewka (opcjonalnie) 1 liść laurowy 1/2 łyżki oleju sól, pieprz do smaku CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN-180 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Czosnek, imbir, marchewkę i cebulę dokładnie myjemy, a następnie obieramy (obierki i łupinki zostawiamy!). Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i odłożone łupinki