Składniki dla (dla dwóch osób):
Szklanka średnich lub dużych krewetek (obrane, bez jelit)
1 płaska łyżka pasty tamaryndowej
3 suszone papryczki chilli
1 łyżka sosu rybnego
2 łyżki oliwy
100ml wody
1/2 cebuli, drobno posiekanej
2 szalotki, drobno posiekane
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne
1 łyżka cukru trzcinowego
zielona część dymki do przybrania
1. Na rozgrzanego woka wrzucamy papryczki chilli i prażymy przez chwilę, dociskając łyżką. Wyciągamy i odkładamy na bok.
2. W woku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, szalotkę i czosnek. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy pastę rozmieszaną z wodą i sosem rybnym, cukier, ostrą paprykę. Mieszamy do rozpuszczenia cukru a następnie doprowadzamy do wrzenia.
3. Wrzucamy krewetki, mieszamy i smażymy ok. 3 minut. Posypujemy posiekaną dymką. Podajemy z ryżem jaśminowym. Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli wyrazisz swoją opinię :)