Przejdź do głównej zawartości

Udka kurczaka duszone w mleku kokosowym

Pyszne i baaardzo aromatyczne danie z udek kurczaka duszonych w mleku kokosowym z dodatkiem trawy cytrynowej, liści kaffiru, soku z limonki i czerwonej pasty curry. Najlepiej smakuje podane z tajskim ryżem jaśminowym. Zapraszam do przygotowań!


Składniki na 3 porcje:

1 łyżka tłuszczu (najlepiej masła klarowanego)
3 duże udka (bez podudzi) z kurczaka
odrobina przyprawy do kurczaka
1 łyżeczka nasion kolendry, lekko zmiażdżonych
1/2 łyżki czerwonej pasty curry
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
4 cm korzenia imbiru, utartego na tarce
400 ml mleczka kokosowego
1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego
3 liście limonki kaffir
1 łodyga trawy cytrynowej, zmiażdżona nożem
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżka sosu rybnego
sok z 1/2 limonki
mały pęczek świeżej kolendry, z grubsza posiekany
3 listki bazylii, drobno siekane

Do podania:

tajski ryż jaśminowy

CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

Przygotowanie: Udka nacieramy przyprawą do kurczaka. W brytfance rozgrzewamy tłuszcz. Układamy udka kurczaka i smażymy ze wszystkich stron do zarumienienia. Wyciągamy na talerz, a na tłuszcz ze smażenia wrzucamy ziarenka kolendry. Podsmażamy 1 minutę, dodajemy pastę curry, czosnek i imbir. Podsmażamy kolejną minutę. Wlewamy mleko kokosowe, dodajemy koncentrat, liście limonki, trawę cytrynową, słodką paprykę, kardamon, cukier trzcinowy i sos rybny. Wkładamy z powrotem mięso, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i przykrywamy. Dusimy przez godzinę, co jakiś czas mieszając i przewracając kurczaka. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sok z limonki, liście kolendry (kilka zostawiamy dla ozdoby) i bazylię. Podajemy z ryżem jaśminowym. Przed podaniem możemy poszarpać mięso na kawałki, aby potrawę dało się jeść łyżką. Smacznego! :)




Komentarze

  1. Wygląda jak prawdziwy kurczak od chińczyka :) gratuluję. Dla mnie danie zawsze musi wyglądać odpowiednio, twoje spełnia ten wymóg. Dobre formy do pieczenia to podstawa aby wyszła pieczeń :)
    Tylko ja czegoś nie rozumiem w przygotowaniu :) Ten kurczak chyba nie był pieczony tylko smażony a smaży się na patelni, w brytfannie się piecze...? Czy użyłaś brytfanny na ogniu, jak patelnię?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam brytfanki, ponieważ nagrzewa się równomiernie w całości i ma dość szczelną pokrywę, zdecydowanie szczelniejszą niż moje garnki :)

      Usuń
  2. Od pewnego czasu szukałam jakiegoś dobrego dania na bazie mleka kokosowego, bo zakupiłam kilka i nie wiedziałam co z nimi począć ;) wygląda bardzo smakowicie, na pewno spróbuję!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli wyrazisz swoją opinię :)

Popularne posty z tego bloga

Zielone curry z kurczakiem

Ulubione danie całej mojej rodziny :) Proste i szybkie w przygotowaniu, a smak wręcz uzależniający. Postanowiłam dodać ten przepis jeszcze raz, ponieważ na początku zdjęcia były kiepskie, opis był słaby i ogólnie jakoś przepis zniknął pośród pozostałych.. A naprawdę warto go wypróbować! Zapraszam :)


Składniki (dla 4 osób): 2 łyżki oleju słonecznikowego 500g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę 400ml mleczka kokosowego (wersja dietetyczna - mleczko kokosowe light) 125ml wywaru z warzyw lub kurczaka 1 średnia cebula, pokrojona w piórka 1 dymka, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 łyżki zielonego curry (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 zielona papryczka chilli 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) ½ łyżeczki cukru trzcinowego (wersja dietetyczna - bez cukru) ½ łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego (wersja dietetyczna - sos sojowy jasny) Sok z połowy limonki

CZAS PRZYGOTO…

Szybkie Panang Curry z kurczakiem

Panang Curry, Phanaeng Curry, Penang Curry - danie, które przywędrowało do Tajlandii prawdopodobnie z Malezji lub Indonezji. Jest zdecydowanie delikatniejsze od pozostałych dań typu curry. Potrawę najczęściej przyrządza się z wołowiną, ale możecie z powodzeniem zastąpić ją kurczakiem (tak jak ja) lub wieprzowiną.
Na Panang Curry składa się mięso pocięte w paski lub plastry, pasta Panang na bazie pasty krewetkowej, chilli, trawy cytrynowej i galangalu, liście limonki kafir, sos rybny i mleko kokosowe. Istnieje również wersja dla wegetarian i wegan - pastę Panang przygotowuje się wówczas na specjalnym zamienniku pasty krewetkowej o nazwie kapi chae, sos rybny zastępujemy sosem sojowym lub silnym wywarem warzywnym, a mięso - tofu. 
Ja dziś przygotowałam uproszczoną wersję z kupną pastą, jednak w niedalekiej przyszłości przygotuję własną pastę, bo danie jest wyśmienite :) Zapraszam do gotowania!
Składniki na szybkie Panang Curry z kurczakiem dla dwóch osób: 3/4 szklanki mleka kokosowego 1…

Zupa Wonton

Kolejne dobrze wszystkim znane danie kuchni chińskiej - bulion z pierożkami wonton. Ponieważ zostało mi trochę bulionu drobiowego z przyrządzania zupy Tom Kha Gai, nie zastanawiałam się zbyt długo :) Pierwszy raz w życiu sama robiłam ciasto na pierożki. Zabawy było co nie miara, jednak po około dziesiątym krążku krążku ciasta załapałam o co chodzi ;) Przepis na farsz znalazłam na stronie Słodko-Kwaśny. Zapraszam do gotowania!
P.S. Nie zraźcie się ilością ciasta. Nadmiar można spokojnie zamrozić na następny raz :)
BULION Z PIEROŻKAMI WONTONCiasto wonton (72 krążki*): 1 jajko 1/3 szklanki wody 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli
Farsz (do 18 pierożków): odrobina oleju 200 g wieprzowiny mielonej 2 dymki ze szczypiorkiem, posiekane 1 ząbek czosnku, starty na tarce 1/2 łyżki świeżo startego imbiru 1 łyżka sosu sojowego
Zupa: 1,5 l azjatyckiego bulionu drobiowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 ząbek czosnku odrobina oleju 2 łyżki sosu sojowego
Dodatkowo: posiekany szczypiorek czosnek pr…