Kolejne dobrze wszystkim znane danie kuchni chińskiej - bulion z pierożkami wonton. Ponieważ zostało mi trochę bulionu drobiowego z przyrządzania zupy Tom Kha Gai, nie zastanawiałam się zbyt długo :) Pierwszy raz w życiu sama robiłam ciasto na pierożki. Zabawy było co nie miara, jednak po około dziesiątym krążku krążku ciasta załapałam o co chodzi ;) Przepis na farsz znalazłam na stronie Słodko-Kwaśny. Zapraszam do gotowania!
P.S. Nie zraźcie się ilością ciasta. Nadmiar można spokojnie zamrozić na następny raz :)
BULION Z PIEROŻKAMI WONTON
Ciasto wonton (72 krążki*):
1 jajko
1/3 szklanki wody
2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
Farsz (do 18 pierożków):
odrobina oleju
200 g wieprzowiny mielonej
2 dymki ze szczypiorkiem, posiekane
1 ząbek czosnku, starty na tarce
1/2 łyżki świeżo startego imbiru
1 łyżka sosu sojowego
Zupa:
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 ząbek czosnku
odrobina oleju
2 łyżki sosu sojowego
Dodatkowo:
posiekany szczypiorek
czosnek prażony**
jajko do smarowania krawędzi
CZAS PRZYGOTOWANIA: OK. 60 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. Zaczynamy od farszu. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy czosnek, starty imbir i posiekane dymki, smażymy do zeszklenia. Dodajemy mięso i smażymy, aż będzie gotowe (około 10 minut). Wlewamy sos sojowy, dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Teraz przygotowujemy ciasto. W misce łączymy mąkę z solą, w szklance jajko z wodą. Po środku mąki tworzymy dziurę i cienkim strumieniem wlewamy jajko z wodą. Ciasto bardzo dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Gdyby było zbyt twarde, dodajemy odrobinę więcej wody; zbyt miękkie- więcej mąki. Formujemy kulkę, kroimy na pół, przykrywamy wilgotną ścierką i odstawiamy na 10 minut.
3. Każdą kulkę ciasta kroimy na 4 części, a następnie każdą część jeszcze na 9 mniejszych. Powinny nam powstać 72 kawałki ciasta. Każdy kawałek rozwałkowujemy na kółko o średnicy 9 cm (ciasto powinno być baardzo cienkie). Na środek każdego kółeczka kładziemy farsz, krawędzie smarujemy rozbełtanym jajkiem i zlepiamy na kształt sakiewki.
4. Przyszedł czas na zupę :) Ząbek czosnku wraz z łupinką podsmażamy na 1/2 łyżki oleju. Do bulionu dodajemy sos sojowy, podsmażony czosnek, łyżkę cukru trzcinowego i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Łyżką zbieramy nadmiar tłuszczu i czosnek. Wkładamy pierożki wonton i gotujemy 3 minuty.
5. Pierożki przekładamy do 2 lub 3 miseczek, zalewamy bulionem, posypujemy prażonym czosnkiem i szczypiorkiem. Smacznego! :)
*Pozostałe krążki należy przesypać mąką, włożyć do foliowego woreczka i zamrozić na następny raz :) Możemy również użyć kupnego ciasta.
**Prażony czosnek możemy kupić gotowy, lub przygotować go w domu. W tym celu 2-3 ząbki czosnku drobno siekamy, układamy na małym talerzyku i zalewamy odrobiną oleju. Wkładamy do mikrofalówki na najwyższą moc na 30 sek - 2 min. Co 30 sekund sprawdzajcie, jak wygląda czosnek. Ma być złoty, nie spalony :) Mi to zajęło dokładnie 1 min 30 sek - wszystko zależy od mocy mikrofali. Odsączamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Przepis bierze udział w akcji:
Muszę zrobić takie same :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za kolejny przepis w akcji i zachęcam "do więcej" :-)
OdpowiedzUsuńMi te pierożki bardziej się kojarzą z kuchnią gruzińska
OdpowiedzUsuńmmmm świetne Ci wyszły! zapisuję do zrobienia te wontony :-))
OdpowiedzUsuńPrzeciez to jest ciasto jak na pierogi a powinno byc filo
OdpowiedzUsuńPierozki wonton nie maja nic wspolnego z filo....
OdpowiedzUsuńDzisiaj zabrałem się za robienie tego i wszystko idzie jak po maśle dziękuję za przepis świetnie opisane.
OdpowiedzUsuńdziś zrobiłam, bo syn się uparł (widział w tv). wyszły super. wciągnął cały talerz pierogów:D
OdpowiedzUsuńPychota!
OdpowiedzUsuń