Uprzedzam pytania - wiem, że tikka masala nie pochodzi z Tajlandii :) Ba, tak naprawdę nie wiadomo czy pochodzi z Indii. Początki kurczaka tikka masala są sporne. Jedno ze źródeł datuje oryginalną recepturę na rok 1947, a miała ona powstać w Delhi. Według innej teorii pochodzi ona z Indii Brytyjskich, gdzie była sposobem na dostosowanie lokalnej kuchni do brytyjskich gustów smakowych. Jej pierwowzorem mógł być murgh makhani, czyli maślany kurczak - tradycyjne danie pochodzące z Pendżabu w Indiach.
Wracając do potrawy - dziś przyrządzałam ją po raz pierwszy - jest aromatyczna, trochę pikantna, a mięso wręcz rozpływa się w ustach. Polecam każdemu, kto szuka niepowtarzalnych smaków :)
Składniki (dla 2-3 osób):
2 piersi z kurczaka
1 łyżka masła klarowanego
5 strączków kardamonu
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 duża cebula
1 duży pomidor
1 łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki
150 ml wody lub wody
sól (ja użyłam himalajskiej)
mały jogurt lub 200ml mleka kokosowego (ja użyłam mleka)
świeża kolendra
Pasta masala:
2 łyżeczki startego imbiru
2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka garam masala (przyprawa do kupienia w "Kuchniach świata")
1. Wszystkie składniki na pastę wrzucamy do moździerza i dokładnie ucieramy na jednolitą pastę. Odstawiamy na bok.
2. Kurczaka kroimy w kostkę, dokładnie solimy i odstawiamy.
3. W woku rozpuszczamy masło klarowane. Wsypujemy cynamon i wrzucamy strączki kardamonu. Po kilkunastu sekundach strączki wyciągamy (zdążyły już oddać aromat do tłuszczu). Wrzucamy cebulę i smażymy ok. 1 minuty aż się zeszkli. Dodajemy przygotowaną pastę, mieszamy i smażymy przez kolejną minutę. Dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy a następnie wlewamy wodę lub bulion i doprowadzamy do wrzenia. Solimy do smaku i wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka. Gotujemy 12 minut, co jakiś czas mieszając.
4. Po 12 minutach dodajemy mleko kokosowe, mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Gotowe!
Kurczaka tikka masala najczęściej podaje się z chlebkiem naan, ale fantastycznie też smakuje z noodlami :)
Potrawa zainspirowana przepisem ze strony Kuchnia azjatycka.
Pysznie:)
OdpowiedzUsuńŚwietne danie!
OdpowiedzUsuń