Składniki:
1 jogurt naturalny (150ml)
1 śmietanka kremowa (200ml)
2 żółtka
4 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka herbaty matcha (do kupienia w five o'clock)
2 łyżki wody w temp. 80 stopni
+ do dekoracji:
2 łyżki cukru trzcinowego, 2 plasterki mango
CZAS PRZYGOTOWANIA: 300 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. Matchę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia.
2. W garnuszku delikatnie ubijamy żółtka razem z cukrem. Cały czas mieszając dodajemy jogurt naturalny. Podgrzewamy na niewielkim ogniu cały czas mieszając, żeby odparował nadmiar wody. Gdy zacznie gęstnieć, szybko wkładamy garnek do zimnej wody i mieszamy aż do ostygnięcia. Dodajemy matchę i dokładnie mieszamy.
3. Kremówkę ubijamy na sztywno. Delikatnie łączymy z matchową masą. Przelewamy do naczynia do mrożenia i wstawiamy do zamrażarki na ok. 4 godziny. Lody należy raz na pół godziny wyjąć i dokładnie wymieszać lub nawet zmiksować, żeby nie powstały kryształki lodu. Gotowe :)
Żeby zrobić karmel, rozpuszczamy cukier na małym ogniu. Podgrzewamy (nie mieszamy!), aż się skarmelizuje. Przelewamy na papier do pieczenia i zostawiamy do ostygnięcia. Można również zrobić cukrowe "włosy" - łyżkę zanurzamy w ciepłym jeszcze karmelu i rozciągamy do góry :)
Lody to bez wątpienia mój ulubiony deser w lecie :) Z chęcią bym spróbowała i takich - są bardzo wyjątkowe!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;)
Bardzo ciekawy przepis, muszę niebawem go wypróbować! Z tego co wiem japońska zielona herbata w proszku wykazuje silne właściwości odchudzające, na takie zdrowe lody można więc pozwolić sobie nawet wówczas, gdy jesteśmy na diecie. :)
OdpowiedzUsuń