wtorek, 17 czerwca 2014

Ryż jaśminowy na mleku kokosowym


Składniki (dla dwóch osób):
100 g ryżu jaśminowego
200 ml mleka kokosowego
300 ml mleka krowiego
1 łyżka cukru trzcinowego
1 laska wanilii 
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kakao
migdały

1. Mleko kokosowe wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i wlewamy mleko krowie. Gdy będzie ciepłe, wsypujemy ryż, dodajemy cynamon, cukier i pestki z laski wanilii (laskę kroimy wzdłuż i wyskrobujemy pestki) i mieszamy. Zmniejszamy ogień do minimum i co jakiś czas mieszając, gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut (do momentu gdy ryż wchłonie większość mleka). Zostawiamy do ostygnięcia.

2. Ryż przekładamy do miseczek, dekorujemy kakao i płatkami migdałowymi. Podajemy np. z bananami, mango, brzoskwiniami itd. 

Smacznego :)


Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

3 komentarze:

  1. Idealnie i zdrowo:)
    Jeśli Ci mogę radzić to wyłącz sobie weryfikację obrazkową w komentarzach ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielkie dzięki za radę, już usunęłam weryfikację :)

      Usuń
  2. Kuszące, super śniadanie,))

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli wyrazisz swoją opinię :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...