Składniki (dla dwóch osób):
100 g ryżu jaśminowego
200 ml mleka kokosowego
300 ml mleka krowiego
1 łyżka cukru trzcinowego
1 laska wanilii
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kakao
migdały
1. Mleko kokosowe wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i wlewamy mleko krowie. Gdy będzie ciepłe, wsypujemy ryż, dodajemy cynamon, cukier i pestki z laski wanilii (laskę kroimy wzdłuż i wyskrobujemy pestki) i mieszamy. Zmniejszamy ogień do minimum i co jakiś czas mieszając, gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut (do momentu gdy ryż wchłonie większość mleka). Zostawiamy do ostygnięcia.
2. Ryż przekładamy do miseczek, dekorujemy kakao i płatkami migdałowymi. Podajemy np. z bananami, mango, brzoskwiniami itd.
Smacznego :)
Idealnie i zdrowo:)
OdpowiedzUsuńJeśli Ci mogę radzić to wyłącz sobie weryfikację obrazkową w komentarzach ;)
Wielkie dzięki za radę, już usunęłam weryfikację :)
UsuńKuszące, super śniadanie,))
OdpowiedzUsuń