wtorek, 3 czerwca 2014

Sajgonki z paluszkami krabowymi/ Spring rolls with crab sticks


Składniki (7-8 sajgonek):
7-8 listków kwadratowego papieru ryżowego 19cm 
(przygotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu)
5 paluszków krabowych
1 duża dymka
garść listków świeżej kolendry
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżka majonezu
sól, pieprz
odrobina soku z limonki
10g (dosłownie odrobina) makaronu sojowego 
(przygotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu)
1 białko jajka, do smarowania
mała butelka oleju

1. Paluszki, dymkę, liście kolendry drobno siekamy (można użyć blendera). Dodajemy musztardę, majonez, sól, pieprz i makaron. Wlewamy sok z limonki dla smaku i całość mieszamy

2. Papier ryżowy rozkładamy na desce, jednym z rogów do siebie. Wykładamy na papier łyżkę nadzienia, rogi smarujemy białkiem i składamy"w kopertę" i zawijamy. Robimy tak pozostałe sajgonki.


3. Rozgrzewamy olej w garnku lub frytkownicy. Smażymy sajgonki porcjami, ok. 40 sekund. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z sosem słodko-kwaśnym lub słodkie chilli. Gotowe! :)

Wskazówka: Nie przestraszcie się, że na sajgonkach po wrzuceniu do oleju zaczną robić się bąble. Ja za pierwszym razem myślałam, że sajgonki same wyjdą z garnka. Uzbrójcie się w widelec i je przebijajcie :)



~~~
Ingredients (7-8 spring rolls):
7-8 leaves of rice paper -19 cm square
(prepared according to the instructions on the package)
5 crab sticks
1 large spring onion
a bunch of fresh coriander leaves
1 Tbsp French mustard
1 Tbsp mayonnaise
salt and pepper
a little bit of lime juice
10 g (literally a little bit) soy noodles
(prepared according to instructions on the label)
1 egg white
a small bottle of oil

1. Chop crab sticks, onion and coriander leaves into small pieces. Add mustard, mayonnaise, salt, pepper and soy noodles, Add lime juice and mix it all.

2. Spread rice paper on cutting board with one border inverted to your side. Put one tablespoon of filling on paper. Grease edges with egg white, wrap like an envelope. Repeat this step for the other spring rolls.

3. Preheat the oil in a large pot or deep fryer. Fry spring rolls in portions, approx. 40 seconds. Put on a paper towel for 1 minute. Serve with sweet and sour sauce or sweet chilli sauce. Enjoy! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli wyrazisz swoją opinię :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...