Składniki:
150 g wieprzowiny
2 łyżki oleju
1 łyżka czerwonej pasty curry
(może być pół, jeżeli nie lubimy bardzo ostrych potraw)
200 ml mleka kokosowego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru brązowego
1 korzeń imbiru wielkości kciuka
1 łyżka sosu rybnego
1/2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki soku z cytryny
6 ząbków marynowanego czosnku
opcjonalnie: paseczki ze skórki cytryny dla ozdoby
1. Wieprzowinę tniemy na cienkie kawałeczki, ewentualnie odcinamy nadmiar tłuszczu. Imbir ucieramy na tarce, czosnek kroimy na cienkie plasterki, a czosnek marynowany drobno szatkujemy.
2. W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek (zwykły!), imbir i dodajemy pastę curry. Smażymy przez chwilę cały czas mieszając. Następnie wlewamy mleko kokosowe, dodajemy kurkumę i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy mięso, cukier i dusimy ok. 15 minut, aż mięso będzie miękkie.
3. Wlewamy sos rybny, sok z cytryny i dodajemy marynowany czosnek. Gotujemy jeszcze 3 minuty i rozlewamy do miseczek. Gotowe :)
Rada: Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ale można też podać z makaronem ryżowym lub sojowym. Całość możemy ozdobić skórką cytryny lub limonki.
Inspirowane przepisem ze strony Kuchnia Azjatycka.
Komentarze
Prześlij komentarz
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli wyrazisz swoją opinię :)