Składniki:
600 ml mleka kokosowego
400 ml wody
2 łodygi trawy cytrynowej
1 łyżka pasty Tom Kha
2 liście kafiru
1 dymka
1 papryczka chilli
1/2 łyżeczki kolendry mielonej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1 ząbek czosnku
świeży imbir (ok. 2cm)
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka masła
Do podania (dla jednej osoby):
1/2 szklanki krewetek, usmażonych na maśle
1/4 limonki
+ ryż jaśminowy lub makaron ryżowy
1. Imbir ucieramy na tarce, czosnek przeciskamy przez praskę. Papryczkę kroimy na pół i pozbywamy się pestek można pokroić w paseczki, żeby kawałki papryki "pływały w zupie :) ) Trawę cytrynową pozbawiamy zewnętrznych liści i miażdżymy nożem.
2. W rondlu roztapiamy łyżkę masła. Wrzucamy starty imbir, czosnek, białą część dymki (w całości) i papryczkę chilli. Smażymy ok. 2 minut. Wlewamy mleko kokosowe, wodę, dodajemy trawę cytrynową, kolendrę i ostrą paprykę. Doprowadzamy do wrzenia.
3. Do zupy dodajemy pastę Tom Kha, cukier i liście kafiru. Gotujemy pod przykryciem 7-10 minut. Wyciągamy liście, dymkę i trawę cytrynową.
4. Sposób podania: Do miski wkładamy ryż lub makaron, a następnie usmażone krewetki. Zalewamy zupą i podajemy z kawałkiem limonki. Posypujemy zieloną częścią dymki. Smacznego! :)
Pysznie wygląda i z pewnością smakuje, tylko gdzie mogę zdobyć pastę Tom Kha?
OdpowiedzUsuńW Almie lub Piotrze i Pawle na dziale kuchnie świata lub w sklepie "Kuchnie Świata". Również w sklepie internetowym slodko-kwaśny.pl :)
Usuń