Pyszny kurczak gotowany na parze w bambusowym parowniku z groszkiem cukrowym podany z makaronem ryżowym i papryczkami chilli :)
Składniki (dla 2 osób):
1 pierś z kurczaka
200g groszku cukrowego
2 papryczki chilli
+ marynata:
1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
1/2 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżki sosu sojowego jasnego
1 łyżka oleju (najlepiej arachidowego)
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżka soku z limonki lub cytryny
kilka kropli oleju sezamowego (opcjonalnie)
1 łyżka posiekanego imbiru (świeżego lub marynowanego)
1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
+ makaron ryżowy do podania
1. Wszystkie składniki na marynatę łączymy w misce. Kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 4 godziny.
2. Układamy kurczaka w parowniku (jeśli używacie bambusowego, wyłóżcie dno papierem do pieczenia i poróbcie kilka dziurek) i wstawiamy na garnek z gotującą się wodą na 15 minut.
3. Po tym czasie dorzucamy groszek cukrowy i pokrojoną w słupki papryczkę chilli. Jeśli macie parownik kilkupoziomowy, groszek z papryczką robimy na osobnym poziomie parownika. Gotujemy na parze przez kolejne 10 minut.
4. Podajemy z makaronem ryżowym i (opcjonalnie) słodkim sosem chilli. Smacznego :)
Potrawa inspirowana przepisem ze strony KUCHENNY BLAT.
Komentarze
Prześlij komentarz
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli wyrazisz swoją opinię :)