czwartek, 3 lipca 2014

Omlet na zimno na mleku kokosowym z prażonymi migdałami

Ciekawa alternatywa dla tradycyjnego omletu.


Składniki (2-3 porcje):
3 jajka
200ml mleka kokosowego
1/2 szkl. cukru trzcinowego
szczypta soli
masło lub margaryna do smarowania formy
do podania: płatki migdałów, skórka limonki

CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Jajka ubijamy z cukrem i szczyptą soli, po czym dodajemy stopniowo mleko kokosowe. Miskę kładziemy na garnku z gotującą się wodą. Często mieszamy, aż masa zacznie gęstnieć (ok. 15 minut).

2. Blachę do pieczenia (25x11) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem lub margaryną. Wlewamy naszą masę i pieczemy 20 -25 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wyciągamy omlet na deskę i odstawiamy do ostygnięcia.

3. W tym czasie rozgrzewamy patelnię (bez tłuszczu!) i wrzucamy płatki migdałów. Prażymy kilka minut, uważając żeby nie przypalić.

4. Wystudzony omlet kroimy na dwie lub trzy równe części, posypujemy migdałami i startą skórką z limonki i podajemy. Smacznego!




Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

1 komentarz:

  1. Dodalam cala puszke mleczka prze z przypadek, polalam sokiem z limonki z cukrem i bylo pyszne. Polecam wszystkim!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli wyrazisz swoją opinię :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...