Do przygotowania owoców morza w tempurze najlepiej sprawdza się ... mąka tempura. W sieci można znaleźć wiele przepisów na tempurę ze zwykłej mąki, jednak to nie jest to samo. Jeśli nie macie możliwości zakupienia jej, polecam przygotować owoce morza w zwykłej, ale równie pysznej panierce (TUTAJ znajdziecie przepis na szybkie krewetki w panierce)
Składniki (dla 4 osób):
2 szkl. mrożonych owoców morza
100g mąki tempura (do kupienia w dziale "kuchnie świata")
100ml lodowatej wody
1 jajko
mąka do obtaczania
sok z cytryny lub limonki
sos sojowy
olej do głębokiego smażenia
+ makaron sojowy do podania (opcjonalnie)
1. Owoce morza rozmrażamy (jeśli zalejecie je letnią wodą, trwa to ok. 20 minut). Odsączamy je dokładnie na ręczniku papierowym i polewamy sokiem z cytryny.
2. Do miski wlewamy lodowatą wodę (musi być naprawdę bardzo zimna!), wsypujemy mąkę tempura i wbijamy jajko. Całość mieszamy widelcem - wystarczą 3-4 ruchy, grudki nawet są wskazane. Wkładamy do lodówki na czas rozgrzewania oleju.
3. W małym garnku rozgrzewamy porządnie olej. Owoce morza obtaczamy w mące, strzepujemy nadmiar, maczamy w cieście tempura i wrzucamy na gorący olej. Smażymy po 3-4 minuty niewielkimi partiami, żeby olej zbytnio nie stracił temperatury. Odsączamy na ręczniku papierowym i od razu podajemy z makaronem sojowym i kawałkiem cytryny lub limonki. Smacznego :)
P.S. W taki sam sposób przygotowujemy krewetki królewskie do sushi.
Co prawda wielką fanką owoców morza nie jestem, ale te są tak apetyczne,że bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńJa z pewnością się skuszę :)... mniam, uwielbiam owoce morza
OdpowiedzUsuń