czwartek, 24 lipca 2014

Pad Thai (ผัดไทย)

Jedno z najbardziej znanych tajskich dań. Pad Thai to w dosłownym tłumaczeniu "smażony po tajsku". Można go przyrządzić ze wszystkim, co nam przyjdzie do głowy. Jedyne składniki, o których nie można zapomnieć to: pasta tamaryndowa (do kupienia w "Kuchniach Świata"), sos rybny, makaron ryżowy i jajko. Całą resztę dodajemy wedle gustu :) Poniżej przedstawiam moją bezmięsną wersję Pad Thai'a. Pyszności :)


Składniki (dla dwóch osób):
100g makaronu ryżowego
1 łyżka oleju (najlepiej arachidowego)
3 łyżki sosu rybnego
1 łyżka sosu sojowego
2 czubate łyżeczki cukru trzcinowego
2 łyżeczki pasty tamaryndowej
1 szalotka
1 dymka (w całości)
2 ząbki czosnku
1 kapusta Pak Choi
1 cm imbiru
8-10 szt. groszku cukrowego
1 czerwona papryczka chilli
1 jajko
poszatkowane, uprażone orzeszki ziemne
limonka do podania

1. Makaron przygotowujemy 1-2 minuty krócej niż podano na opakowaniu (będziemy go jeszcze potem smażyć), odsączamy i przelewamy zimną wodą.

2. Przygotowujemy sos: w miseczce mieszamy sos rybny, sos sojowy, cukier, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i pastę tamaryndową.

3. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy poszatkowaną dymkę, zmiażdżony ząbek czosnku, drobno pocięty imbir i papryczkę bez pestek pokrojoną w krążki. Smażymy 2 minuty.

4. Wrzucamy makaron, poszatkowaną kapustę Pak Choi, groszek cukrowy i wlewamy przygotowany wcześniej sos. Dokładnie mieszamy i smażymy 2 minuty.

5. Przesuwamy makaron na jedną stronę patelni. Jajko roztrzepujemy w szklance, wlewamy na patelnię obok makaronu i szybko mieszamy. Gdy zacznie się ścinać, mieszamy dokładnie razem z makaronem i zdejmujemy z ognia.

6. Przekładamy makaron do miseczek, posypujemy orzeszkami i podajemy z kawałkiem limonki. Smacznego! :)

1 komentarz:

  1. Ależ apetyczny ;)
    chciałabym nauczyć się jeść pałeczkami :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli wyrazisz swoją opinię :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...