Jedno z najbardziej znanych tajskich dań. Pad Thai to w dosłownym tłumaczeniu "smażony po tajsku". Można go przyrządzić ze wszystkim, co nam przyjdzie do głowy. Jedyne składniki, o których nie można zapomnieć to: pasta tamaryndowa (do kupienia w "Kuchniach Świata"), sos rybny, makaron ryżowy i jajko. Całą resztę dodajemy wedle gustu :) Poniżej przedstawiam moją bezmięsną wersję Pad Thai'a. Pyszności :)
Składniki (dla dwóch osób):
100g makaronu ryżowego
1 łyżka oleju (najlepiej arachidowego)
3 łyżki sosu rybnego
1 łyżka sosu sojowego
2 czubate łyżeczki cukru trzcinowego
2 łyżeczki pasty tamaryndowej
1 szalotka
1 dymka (w całości)
2 ząbki czosnku
1 kapusta Pak Choi
1 cm imbiru
8-10 szt. groszku cukrowego
1 czerwona papryczka chilli
1 jajko
poszatkowane, uprażone orzeszki ziemne
limonka do podania
1. Makaron przygotowujemy 1-2 minuty krócej niż podano na opakowaniu (będziemy go jeszcze potem smażyć), odsączamy i przelewamy zimną wodą.
2. Przygotowujemy sos: w miseczce mieszamy sos rybny, sos sojowy, cukier, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i pastę tamaryndową.
3. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy poszatkowaną dymkę, zmiażdżony ząbek czosnku, drobno pocięty imbir i papryczkę bez pestek pokrojoną w krążki. Smażymy 2 minuty.
4. Wrzucamy makaron, poszatkowaną kapustę Pak Choi, groszek cukrowy i wlewamy przygotowany wcześniej sos. Dokładnie mieszamy i smażymy 2 minuty.
5. Przesuwamy makaron na jedną stronę patelni. Jajko roztrzepujemy w szklance, wlewamy na patelnię obok makaronu i szybko mieszamy. Gdy zacznie się ścinać, mieszamy dokładnie razem z makaronem i zdejmujemy z ognia.
6. Przekładamy makaron do miseczek, posypujemy orzeszkami i podajemy z kawałkiem limonki. Smacznego! :)
Ależ apetyczny ;)
OdpowiedzUsuńchciałabym nauczyć się jeść pałeczkami :)