niedziela, 20 lipca 2014

Pieczona polędwica wieprzowa w sezamie

Wieprzowina potrafi być niewdzięczna jeśli chodzi o przygotowanie. Zazwyczaj wychodzi zbyt sucha i gumowa. Tak przygotowana jest naprawdę soczysta, a słono-słodka marynata smakuje wyśmienicie. Żeby przygotować marynatę potrzebujemy jedynie miód i sos sojowy. Mięsko podałam z kapustą Pak Choi, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby polędwiczkę podać z ziemniakami i np. czerwoną kapustą :)


Składniki (2 porcje):
300-400 g polędwicy wieprzowej
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego (najlepiej ciemny)
2 ząbki czosnku
1 łyżka czarnego lub białego sezamu

+ 2x Pak Choi (kapusta chińska) do podania
(można użyć pekińskiej, ale Pak Choi fantastycznie się prezentuje)

1. Do miski wlewamy sos sojowy, miód i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy do połączenia składników. Polędwicę dokładnie obtaczamy w marynacie i przekładamy do małego żaroodpornego naczynia i posypujemy równomiernie sezamem. Resztkę marynaty mieszamy z 3 łyżkami wody i odstawiamy na bok. 

2. Polędwicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 20 minut, 3-4 razy polewając sosem powstałym z pieczenia. Po tym czasie podlewamy naszym odłożonym sosem z wodą (nie polewamy po mięsie tylko obok), przykrywamy folią aluminiową i pieczemy jeszcze 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na talerz i odstawiamy na 5 minut, żeby mięso "odetchnęło".


3. W garnku doprowadzamy wodę do wrzenia. Wrzucamy Pak Choi w całości i gotujemy przez 2 minuty. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

4. Polędwicę podajemy pokrojoną w plasterki, polaną sosem powstałym z pieczenia, obok kładziemy Pak Choi w całości w formie "kwiatuczka" lub w listkach. Smacznego ! :)

P.S. Tak przygotowana polędwica rewelacyjnie smakuje na zimno jako dodatek do kanapek!






3 komentarze:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli wyrazisz swoją opinię :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...