Składniki (3-4 porcje):
1 duża pierś z kurczaka, pokrojona w kostkę
2 banany, pokrojone w plasterki
200 ml mleka kokosowego
2 łyżki sosu sojowego jasnego
3 małe suszone papryczki chilli lub 1 duża
imbir wielkości kciuka, starty
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1 pomidor, bez skórki pokrojony w kostkę
1 łyżka oleju
1/2 limonki
mango w puszce (opcjonalnie)
szalotka, pokrojona w krążki
świeża bazylia, poszatkowana
1. W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy papryczki chilli i smażymy około 3 minut, "aż puszczą aromat", następnie je wyciągamy. Wrzucamy pastę curry, starty imbir, czosnek i dokładnie mieszamy. Smażymy ok. 1 minuty.
2. Pomidor wrzucamy do woka. Mieszamy chwilę, po czym dodajemy mleko kokosowe, 2 łyżki zalewy z mango (opcjonalnie) i kolendrę. Doprowadzamy do wrzenia.
3. Dodajemy kurczaka, banany i sos sojowy. Całość dusimy 7-10 minut (aż kurczak będzie gotowy). Na koniec dodajemy sok z połowy limonki.
4. Curry przekładamy do miseczek, posypujemy szalotką i bazylią. Opcjonalnie dodajemy pokrojone w kostkę mango. Podajemy z ryżem basmati.
Bardzo oryginalny pomysł :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPodoba mi się Twój pomysł:)
OdpowiedzUsuńJadłam dziś... świetny przepis :D
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że smakowało i zapraszam po więcej przepisów ;)
Usuń