czwartek, 3 lipca 2014

Słodko-ostre bananowe curry z kurczakiem



Składniki (3-4 porcje):
1 duża pierś z kurczaka, pokrojona w kostkę
2 banany, pokrojone w plasterki
200 ml mleka kokosowego
2 łyżki sosu sojowego jasnego
3 małe suszone papryczki chilli lub 1 duża
imbir wielkości kciuka, starty 
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1 pomidor, bez skórki pokrojony w kostkę
1 łyżka oleju
1/2 limonki
mango w puszce (opcjonalnie)
szalotka, pokrojona w krążki
świeża bazylia, poszatkowana

1. W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy papryczki chilli i smażymy około 3 minut, "aż puszczą aromat", następnie je wyciągamy. Wrzucamy pastę curry, starty imbir, czosnek i dokładnie mieszamy. Smażymy ok. 1 minuty.

2. Pomidor wrzucamy do woka. Mieszamy chwilę, po czym dodajemy mleko kokosowe, 2 łyżki zalewy z mango (opcjonalnie) i kolendrę. Doprowadzamy do wrzenia.

3. Dodajemy kurczaka, banany i sos sojowy. Całość dusimy 7-10 minut (aż kurczak będzie gotowy). Na koniec dodajemy sok z połowy limonki.

4. Curry przekładamy do miseczek, posypujemy szalotką i bazylią. Opcjonalnie dodajemy pokrojone w kostkę mango. Podajemy z ryżem basmati.


5 komentarzy:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli wyrazisz swoją opinię :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...