Składniki:
400ml mleka kokosowego
200ml wody
2 cm imbiru, pokrojonego w plasterki
1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
1 szalotka, ćwiartki
1 marchewka, plasterki (opcjonalnie)
1 liść kapusty pekińskiej (opcjonalnie)
2 liście kaffiru
3 suszone małe papryczki chilli
3 strąki kardamonu
1 łyżka pasty Tom Kha
2 łodygi trawy cytrynowej, zgniecione nożem
2 pieczarki, pokrojone w plastry
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżka sosu rybnego lub sojowego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1/4 cytryny
1. W garnku lub woku rozgrzewamy olej. Wrzucamy papryczki i kardamon, smażymy przez 1 minutę i wyjmujemy. Wrzucamy imbir, czosnek, szalotkę i pieczarki. smażymy kolejną minutę.
2. Wlewamy wodę, dodajemy trawę cytrynową, kapustę i marchewkę. Gotujemy pod przykryciem 5 minut.
3. Wlewamy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pastę Tom Kha, kolendrę, cukier i sos rybny. Gotujemy pod przykryciem 10 minut.
4. Dodajemy sok z 1/4 cytryny i liście kaffiru, gotujemy przez ostatnią minutę. Po tym czasie zupę przecedzamy (nie jest to konieczne, jednak ja miałam ochotę na czystą zupkę :) ), podajemy z makaronem dwujajecznym, makaronem sojowym lub ryżem basmati.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli wyrazisz swoją opinię :)