Składniki (3-4 porcje):
1 pierś z kurczaka
1 szkl. krewetek średnich
(rozmrożonych, oczyszczonych)
1 czubata łyżka pasty curry zielonej
imbir długości kciuka
1/2 cebuli
1 szalotka
2 łodygi trawy cytrynowej
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
1 łyżeczka kolendry mielonej
2 łyżki sosu rybnego
2 listki limonki kaffir
1/2 limonki
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 papryczka chilli
świeża kolendra
2 łyżki oleju lub 1 łyżka masła klarowanego
1. Szalotkę kroimy cienko w krążki, cebulę w pióra, czosnek w plasterki a imbir ścieramy na tarce. W woku rozgrzewamy dwie łyżki oleju lub rozpuszczamy masło i wrzucamy przygotowane składniki. Smażymy ok. 1 minuty po czym dodajemy zieloną pastę curry - smażymy kolejne 3 minuty.
2. Do woka dodajemy mleko kokosowe, łodygi trawy cytrynowej rozgniecione nożem (lub rozbite młotkiem jeżeli będą wyjątkowo oporne), mieloną kolendrę, olej sezamowy i doprowadzamy do wrzenia.
3. Kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy do woka, dodajemy liście kaffiru i cukier. Gotujemy ok. 7 minut co jakiś czas mieszając. Wrzucamy krewetki, wyciskamy sok z połowy limonki , dodajemy sos rybny i gotujemy 3 minuty.
4. Curry przekładamy do miseczek, posypujemy pokrojoną w krążki papryczką (bez pestek) i liśćmi świeżej kolendry. Podajemy z ryżem jaśminowym. Smacznego! :)
Zapraszam do wypróbowania prostszego przepisu na zielone curry z kurczakiem (klik).
Komentarze
Prześlij komentarz
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli wyrazisz swoją opinię :)