piątek, 1 sierpnia 2014

Banany duszone w mleku kokosowym z miętą

Danie idealne na śniadanie lub jako lekki deser w upalne dni :) Kokos i szczypta cukru trzcinowego, jak i same banany dodają potrawie słodkości, natomiast świeża mięta i cynamon równoważą smak. Polecam!


Składniki (2 porcje):
3 banany
200ml mleka kokosowego (mała puszka)
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki cukru trzcinowego 
1 łyżka masła
1 łyżka posiekanej świeżej mięty (lub więcej, wg gustu)

1. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Banany kroimy na pół, a następnie wzdłuż. Kładziemy je na patelni płaską stroną do góry, posypujemy 1 łyżeczką cukru trzcinowego i cynamonem. Smażymy ok. 2 minut i przekładamy na drugą stronę. Posypujemy pozostałą łyżeczką cukru i smażymy do zarumienienia.

2. Dodajemy mleko kokosowe i posiekaną miętę i dokładnie mieszamy. Dusimy przez 3 minuty. Gotowe!

Wskazówka: Danie można podać z ryżem jaśminowym.

6 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo pysznie :) Lubię wszystko co ma w sobie banany :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jeden z moich ulubionych deserów! ja jeszcze dodaję sporą szczyptę soli, to rewelacyjnie równoważy smak :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki, następnym razem dodam troszkę soli :)

      Usuń
  3. Bardzo ciekawe i pewnie pyszne, muszę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli wyrazisz swoją opinię :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...