Danie idealne na śniadanie lub jako lekki deser w upalne dni :) Kokos i szczypta cukru trzcinowego, jak i same banany dodają potrawie słodkości, natomiast świeża mięta i cynamon równoważą smak. Polecam!
Składniki (2 porcje):
3 banany
200ml mleka kokosowego (mała puszka)
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki cukru trzcinowego
1 łyżka masła
1 łyżka posiekanej świeżej mięty (lub więcej, wg gustu)
1. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Banany kroimy na pół, a następnie wzdłuż. Kładziemy je na patelni płaską stroną do góry, posypujemy 1 łyżeczką cukru trzcinowego i cynamonem. Smażymy ok. 2 minut i przekładamy na drugą stronę. Posypujemy pozostałą łyżeczką cukru i smażymy do zarumienienia.
2. Dodajemy mleko kokosowe i posiekaną miętę i dokładnie mieszamy. Dusimy przez 3 minuty. Gotowe!
Wskazówka: Danie można podać z ryżem jaśminowym.
Wygląda bardzo pysznie :) Lubię wszystko co ma w sobie banany :)
OdpowiedzUsuńjeden z moich ulubionych deserów! ja jeszcze dodaję sporą szczyptę soli, to rewelacyjnie równoważy smak :-)
OdpowiedzUsuńdzięki, następnym razem dodam troszkę soli :)
UsuńBardzo ciekawe i pewnie pyszne, muszę wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńPyszniutkie, polecam :)
UsuńOoo,muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuń