Składniki (dla 4 osób):
12 skrzydełek
2 łyżki wina ryżowego
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
2 łyżeczki cukru
2 cm imbiru
2 łyżki szczypiorku
3 łyżki sosu hoi sin
125 ml bulionu drobiowego
1 łyżka miodu
olej do smażenia
+ do podania: szczypiorek
CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY
1. Skrzydełka kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy każde skrzydło na dwie części, a lotki (te malutkie, bezmięsne części) wyrzucamy. W misce mieszamy sos sojowy z winem i cukrem. Wkładamy nasze skrzydełka, dokładnie wcieramy w nie sos i wkładamy do lodówki pod przykryciem na co najmniej godzinę, co jakiś czas obracamy. Po tym czasie wyciągamy skrzydełka i osuszamy na ręczniku papierowym. Jeżeli została odrobina marynaty, odstawiamy ją na później.
2. W woku rozgrzewamy olej (Powinno być go tyle, żeby pokryły skrzydełka prawie w całości) i smażymy skrzydełka partiami do lekkiego zarumienia. Osuszamy na ręczniku papierowym.
3. Z woka wylewamy olej, zostawiając go tylko trochę na dnie. Wrzucamy drobno posiekany imbir i szczypiorek, dodajemy sos hoi sin i smażymy przez minutę. Następnie wrzucamy usmażone skrzydełka, resztki marynaty i dokładnie mieszamy. Dolewamy bulion, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 10 minut.
4. Zdejmujemy przykrycie, zwiększamy ogień i redukujemy, aż z wywaru utworzy się gęsty lepki sos. Na koniec dodajemy łyżkę miodu, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Przekładamy na półmisek, posypujemy szczypiorkiem i podajemy :) Smacznego!
Skrzydełka pierwsza klasa!
OdpowiedzUsuńA smakują rewelacyjnie, naprawdę polecam!!
UsuńNa pewno spróbuję, zwłaszcza, że mój facet skrzydełka ubóstwia :)
Usuń