Jak obiecałam, tak zrobiłam ;) Dzisiejsza potrawa inspirowana jest przepisem ze strony KUCHNIA WSCHODU. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować, bo mi smakowało bardzo!
Składniki (dla dwóch osób):
1 pierś z kurczaka
1 cm imbiru
1 papryczka chilli
15 g suszonych grzybków shiitake
1 mała cebulka
szczypior
1 ząbek czosnku
2 duże pomidory bez skórki
100g noodli
2 łyżki sosu sojowego jasnego
2 łyżki oleju arachidowego
1. Grzyby shiitake zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny. Ja dodałam tyle wody, żeby później ugotować w niej makaron :) Makaron przygotowujemy o minutę krócej, niż podano na opakowaniu (będziemy go jeszcze smażyć), odcedzamy i odstawiamy na bok. Cebulę kroimy w piórka, czosnek i imbir w cienkie plasterki, grzyby w paski, chilli w krążki (pestki wyrzucamy!), a kurczaka i pomidora w kostkę.
2. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy kurczaka i smażymy ok. 5 minut. Wyciągamy i dostawiamy na bok. Na pozostały na paleni olej wrzucamy cebulę, smażymy do zeszklenia, następnie dodajemy imbir, czosnek i 3 szczypiorki. Smażymy kolejną minutę. Dodajemy grzyby i chilli i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut.
3. Ściągamy przykrywkę, dodajemy pomidory i kurczaka, smażymy przez 3 minuty (woda powstała przy duszeniu powinna trochę odparować). Na koniec dodajemy makaron, podsmażamy ostatnią minutę i ściągamy z ognia. Przekładamy na talerzyki, posypujemy odrobiną szczypiorku i podajemy. Smacznego! :)
Świetny wpis! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
_____________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Chętnie bym się poczęstowała :-)
OdpowiedzUsuńpolecam bardzo doskonały przepis! ja do całości dodaje jeszcze łyżeczkę koncentratu pomidorowego(np z pińczowa)
OdpowiedzUsuń