sobota, 23 sierpnia 2014

Smażony makaron na ostro z grzybami i pomidorami

Jak obiecałam, tak zrobiłam ;) Dzisiejsza potrawa inspirowana jest przepisem ze strony KUCHNIA WSCHODU. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować, bo mi smakowało bardzo!


Składniki (dla dwóch osób):
1 pierś z kurczaka
1 cm imbiru
1 papryczka chilli
15 g suszonych grzybków shiitake
1 mała cebulka
szczypior
1 ząbek czosnku
2 duże pomidory bez skórki
100g noodli 
2 łyżki sosu sojowego jasnego
2 łyżki oleju arachidowego

1. Grzyby shiitake zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny. Ja dodałam tyle wody, żeby później ugotować w niej makaron :) Makaron przygotowujemy o minutę krócej, niż podano na opakowaniu (będziemy go jeszcze smażyć), odcedzamy i odstawiamy na bok. Cebulę kroimy w piórka, czosnek i imbir w cienkie plasterki, grzyby w paski, chilli w krążki (pestki wyrzucamy!), a kurczaka i pomidora w kostkę.

2. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy kurczaka i smażymy ok. 5 minut. Wyciągamy i dostawiamy na bok. Na pozostały na paleni olej wrzucamy cebulę, smażymy do zeszklenia, następnie dodajemy imbir, czosnek i 3 szczypiorki. Smażymy kolejną minutę. Dodajemy grzyby i chilli i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. 

3. Ściągamy przykrywkę, dodajemy pomidory i kurczaka, smażymy przez 3 minuty (woda powstała przy duszeniu powinna trochę odparować). Na koniec dodajemy makaron, podsmażamy ostatnią minutę i ściągamy z ognia. Przekładamy na talerzyki, posypujemy odrobiną szczypiorku i podajemy. Smacznego! :)


3 komentarze:

  1. Świetny wpis! :)

    Pozdrawiam

    _____________

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym się poczęstowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. polecam bardzo doskonały przepis! ja do całości dodaje jeszcze łyżeczkę koncentratu pomidorowego(np z pińczowa)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli wyrazisz swoją opinię :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...