Zdrowa japońska zupa. Powinno się spożywać jedną miseczkę zupy dziennie (wystarczy 125 ml dziennie, można rozpuszczać sobie odrobinę pasty w szklance z ciepłą wodą (NIE wrzącą!)). Pasta miso działa zbawiennie na nasz układ trawienny, układ odpornościowy, zmniejsza objawy menopauzy, ma działanie odtruwające, jest także korzystna podczas terapii chorób onkologicznych. Warto również zauważyć, że Japończycy, którzy spożywają zupę miso codziennie, żyją bardzo długo.
Może warto zawalczyć o swoje zdrowie tak niewielkim kosztem i wysiłkiem? :)
Składniki (2-3 porcje):
750 ml wody
1/2 kostki tofu
1 saszetka bulionu dashi (1 łyżka)
2-3 łyżki pasty miso
dymka (zielona część)
1 płatek glonów nori
sos sojowy do smaku
makaron mie wedle uznania (można pominąć)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Do małego garnuszka wlewamy wodę, dodajemy bulion dashi i dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy makaron mie, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż makaron będzie gotowy (ok. 3 minuty). Ściągamy z ognia.
2. Do miseczek dajemy po 1 łyżce pasty miso, zalewamy odrobiną bulionu i dokładnie mieszamy. Dodajemy resztę bulionu, tak aby w miarę po równo rozdzielić makaron. Wrzucamy pocięte glony nori, poszatkowaną dymkę i tofu pokrojone w kostkę. Dodajemy odrobinę sosu sojowego, jeśli istnieje taka potrzeba. Gotowe! :)
Przepis bierze udział w akcjach:
Wygląda bardzo apetycznie. Uważam, że jest warta wypróbowania :).
OdpowiedzUsuńZupa kusi apetycznym wyglądem :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za udział w akcji! zgadzam się z przedmówczynią, zupa warta wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować! Podobno ma niesamowite działania zdrowotne!
OdpowiedzUsuńNajzdrowsza zupa na swiecie. I na dodatek bardzo smaczna :)
OdpowiedzUsuń