Pyszne i zdrowe śniadanko - owsianka na mleku kokosowym z bananami, prażonymi migdałami i orzechami włoskimi lub karmelizowanym mango :)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
Owsianka (2-3 porcje):
400ml mleka kokosowego
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżki mleka krowiego (opcjonalnie)
1 łyżka cukru trzcinowego (opcjonalnie)
1 łyżka miodu
płatki owsiane błyskawiczne
Dodatkowo:
prażone płatki migdałów
orzechy włoskie
banan pokrojony w plastry
Dodatkowo:
prażone płatki migdałów
orzechy włoskie
banan pokrojony w plastry
Do garnka wlewamy mleko kokosowe, mleko krowie (opcjonalnie), dodajemy cynamon. Wsypujemy płatki owsiane wedle uznania (ja dodaję około 3 łyżek, ponieważ nie lubię gęstej owsianki). Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok.3 -4 minuty. Zdejmujemy owsiankę z ognia, dodajemy miód, przykrywamy i odstawiamy na bok na 10 minut. Dodajemy banany i orzechy.
~~~~
PREPARATION TIME: 10 MIN
DIFFICULTY: EASY
Ingredients (2-3 servings):
400ml coconut milk
1 teaspoon cinnamon
1 tbsp cane sugar
4 tbsp cow milk
1 tbsp honey
instant oat flakes
In addition:
roasted almonds
walnuts
banana cut into slices
In addition:
roasted almonds
walnuts
banana cut into slices
Pour coconut milk, cow milk into the pot, add cinnamon. Pour oat flakes, according to preferences (I add 3 tbsp). Bring to the boil, reduce heat and cook 3-4 minutes. Take your porridge off the heat, add honey, cover and leave it aside for 10 minutes. Add banana and nuts.
Wersja z karmelizowanym mango
Karmelizowane mango:
mango, pokrojone w kostkę lub paski
3 łyżki miodu
1 łyżeczka masła
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód. Gdy zacznie się karmelizować, wrzucamy mango i mieszamy około 4 minut. Ciepłą owsiankę mieszamy i przekładamy do miseczki. Podajemy z karmelizowanym mango i karmelem powstałym na patelni. Smacznego! :)
~~~~
Version with caramelized mango
Caramelized mango:
mango, cut into strips
3 tbsp honey
1 teaspoon butter
Melt butter in a pan, add honey. When it starts to caramelise, add mango and stir about 4 minutes. Stir Your porridge and put it into the bowls. Serve with mango. Enjoy Your meal!
Takie owsianki są idealne na zimne poranki! :)
OdpowiedzUsuńOj tak :):)
Usuńwłaśnie kiedyś miałam chęć zrobić owsiankę na mleku kokosowym, ale w końcu o tym zapomniałam ;-) teraz nie mam wyjścia hehe :-)
OdpowiedzUsuń