poniedziałek, 29 września 2014

Czerwone Curry z dynią i żeberkami

Dziś przedstawiam czerwone curry z dynią, fasolką cukrową i żeberkami, podane na ryżu jaśminowym :) Fasolkę cukrową możecie zastąpić szparagową. No to do dzieła! :)



Składniki:
500 g żeberek
1 bardzo mała dynia
1-2 łyżki czerwonej pasty curry
1 ząbek czosnku
400ml mleka kokosowego
3 cm imbiru
1/2 szkl. groszku cukrowego
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki oleju
+ryż jaśminowy do podania

1/ W małym garnku rozgrzewamy olej. Na tarce o małych oczkach ucieramy czosnek i imbir. Wrzucamy na rozgrzany olej, a po chwili dodajemy pastę curry. Smażymy minutę, a następnie dodajemy mleko kokosowe i sos rybny. Żeberka kroimy na pojedyncze kawałki i wrzucamy do garnka. Gotujemy na średnim ogniu bez przykrycia przez 1 godzinę.

2/ Gdy nasze mięso się gotuje, obieramy dynię i kroimy ją w kostkę. Gotujemy razem z fasolką 5 minut. Gdy mięso będzie gotowe, dodajemy ugotowaną fasolkę i dynię i gotujemy jeszcze 2 minuty. Podajemy z ryżem jaśminowym. Smacznego! :)

Ten przepis bierze udział w akcji:
Dynia na słodko i słono

Zapraszam do polubienia mnie na FACEBOOK'U.

Będzie mi miło, jeśli pozostawisz komentarz :)

2 komentarze:

  1. Świetny sposób na podanie dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy gulasz! nie lubię żeberek, ale mój chłopak na pewno pożarłby z przyjemnością hehe ;-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli wyrazisz swoją opinię :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...