Dziś przedstawiam czerwone curry z dynią, fasolką cukrową i żeberkami, podane na ryżu jaśminowym :) Fasolkę cukrową możecie zastąpić szparagową. No to do dzieła! :)
Składniki:
500 g żeberek
1 bardzo mała dynia
1-2 łyżki czerwonej pasty curry
1 ząbek czosnku
400ml mleka kokosowego
3 cm imbiru
1/2 szkl. groszku cukrowego
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki oleju
+ryż jaśminowy do podania
1/ W małym garnku rozgrzewamy olej. Na tarce o małych oczkach ucieramy czosnek i imbir. Wrzucamy na rozgrzany olej, a po chwili dodajemy pastę curry. Smażymy minutę, a następnie dodajemy mleko kokosowe i sos rybny. Żeberka kroimy na pojedyncze kawałki i wrzucamy do garnka. Gotujemy na średnim ogniu bez przykrycia przez 1 godzinę.
2/ Gdy nasze mięso się gotuje, obieramy dynię i kroimy ją w kostkę. Gotujemy razem z fasolką 5 minut. Gdy mięso będzie gotowe, dodajemy ugotowaną fasolkę i dynię i gotujemy jeszcze 2 minuty. Podajemy z ryżem jaśminowym. Smacznego! :)
Ten przepis bierze udział w akcji:
Świetny sposób na podanie dyni :)
OdpowiedzUsuńciekawy gulasz! nie lubię żeberek, ale mój chłopak na pewno pożarłby z przyjemnością hehe ;-)
OdpowiedzUsuń