sobota, 27 września 2014

Zupa z jarmużu na mleku kokosowym z pikantnym musem z dyni

Dosyć pikantna, pyszna, ale przede wszystkim baardzo zdrowa zupka. Jarmuż zawiera wapń, wit. A, wit. B, wit. C, beta-karoten, żelazo; odmładza organizm i działa przeciwzapalnie. To tylko niektóre zalety tego niedocenianego warzywa :)

Chipsy z jarmużu możecie przygotować jako przekąskę zamiast klasycznych chipsów. Przed podaniem posypcie je odrobiną soli i/lub ulubionymi przyprawami. Mus może nam posłużyć jako dodatek do różnych mięs. No to do dzieła!


Mus z dyni:
250 g dyni
kilka liści świeżej bazylii
1 żółta papryczka chilli

Chipsy z jarmużu:
kilka listków jarmużu bez nerwu głównego

Zupa (4 porcje):
1 duża pierś z kurczaka
1/2 łyżki zielonej pasty curry
1 marchewka
1 pietruszka
2 liście limonki kafir
1 duży ząbek czosnku
1 dymka w całości
2 łyżki oleju arachidowego
5 cm imbiru
2 szkl. wody lub bulionu
400 ml mleka kokosowego
2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łodygi trawy cytrynowej
3 szklanki porwanych liści jarmużu (bez nerwu głównego)
1 limonka
2 łyżeczki cukru trzcinowego
3 łyżki sosu rybnego

Dodatkowo: 
ryż jaśminowy

CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

MUS Z DYNI: Dynię obieramy ze skórki, pestki wyrzucamy. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyciągamy z folii, wrzucamy do misy blendera wraz z jedną papryczką bez pestek(!), kilkoma listkami świeżej bazylii i miksujemy na gładką masę.

CHIPSY Z JARMUŻU: Piekarnik rozgrzewamy do 100 stopni. Liście suszymy 15 - 20 minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.

ZUPA: Olej rozgrzewamy w garnku z grubym dnem. Dymkę, czosnek i imbir drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy minutę, dodajemy zieloną pastę curry. Smażymy kolejną minutę. Całość zalewamy dwiema szklankami wody lub bulionu, dodajemy marchewkę, trawę cytrynową, liście limonki, pietruszkę i pierś z kurczaka w całości. Gotujemy pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie wyciągamy pierś z kurczaka i odstawiamy na bok; marchewkę, trawę cytrynową i pietruszkę wyrzucamy. Do zupy dodajemy liście jarmużu, mleko kokosowe, cukier, kolendrę i sos rybny. Dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy minutę. Po tym czasie przy pomocy blendera miksujemy na w miarę gładką masę (w zupie zostaną kawałki jarmużu; jeśli Wam to przeszkadza, bo zmiksowaniu przecedźcie zupę przez sitko), kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do zupy, Doprawiamy sokiem z limonki. Całość gotujemy jeszcze 3 minuty.  

PODANIE: Zupę przekładamy do miseczek, po równo rozdzielając kurczaka. Na wierzch wykładamy po łyżce musu, a na koniec wykładamy chipsy. Podajemy z ryżem jaśminowym. SMACZNEGO!!! :)




Przepis w całości mojego autorstwa, wymyślony specjalnie na konkurs Masterchef :)

Zapraszam do polubienia mnie na FACEBOOK'U.

Będzie mi miło, jeśli pozostawisz komentarz :)

6 komentarzy:

  1. Lubię pikantne jedzenie :) Wielka szkoda, że w moich okolicach jarmuż jest trudno dostępny. Rozejrzę się za nim i skorzystam z tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę w końcu dorwać ten jarmuż! nigdzie go nie mogę znaleźć, chyba pozostaje zamówienie prze internet..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja go kupiłam na takim typowym straganie/bazarku :) Wygląda jak małe drzewo :D

      Usuń
  3. Mmm, podoba mi się ogromnie, bo dla mnie to zaskakujące połączenie wszystkiego, co bardzo lubię :) Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę dać znać jak smakowało :) Bo nam (mi i mojemu Ukochanemu) bardzo! Pochłonęliśmy zupę w jeden dzień. Co chwilę któreś z nas podchodziło i podkradało "jeszcze tylko trochę" ;)

      Usuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli wyrazisz swoją opinię :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...