sobota, 18 października 2014

Green Tea Masala

Pyszna i rozgrzewająca herbatka na chłodne popołudnia i wieczory, a to za sprawą dodatku aromatycznych przypraw i imbiru. Idealnie sprawdza się podczas przeziębień. Od masala chai różni się przede wszystkim tym, że nie dodajemy mleka :) Herbatę możemy przygotować z klasycznej zielonej herbaty (wówczas trzeba dodać plasterek cytryny), lub tak jak ja z Nestea Green Tea Lemon. No to do dzieła!


Składniki (na 2 filiżanki):
400 ml Nestea Green Tea Lemon
2 strąki kardamonu
5 goździków
2 gwiazdki anyżu
1 laska cynamonu
2 cm imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta szafranu

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

Przygotowanie: Do garnuszka wlewamy Nestea, dodajemy wszystkie składniki, mieszamy. Gotujemy na małym ogniu (nie doprowadzamy do wrzenia!) przez 15 minut. Zdejmujemy z ognia, wyławiamy imbir, cynamon, kardamon, anyż i goździki i nalewamy do filiżanek. Na zdrowie! ;)



Przepis bierze udział w konkursie Nestea

Przepis bierze udział w akcji:
Rozgrzej się na jesień

3 komentarze:

  1. Jakie piekne filizanki no cudo! herbatka tez fajowa.

    OdpowiedzUsuń
  2. chai masala uwielbiam, więc podejrzewam, że i ta wersja mi posmakuje :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli wyrazisz swoją opinię :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...