środa, 1 października 2014

Grillowana wieprzowina na trawie cytrynowej/ Grilled minced pork on lemongrass

Zamiast patyczków do szaszłyków - trawa cytrynowa. Zamiast nabijania wszystkiego po kolei - wszystko łączymy wcześniej. Potrawę można przygotować na patelni grillowej (tak jak ja) lub na klasycznym grillu. Szaszłyki są pyszne i soczyste, a podczas grillowania uwalnia się przepiękny zapach trawy cytrynowej. Potrawa inspirowana przepisem ze strony Kuchnia Azjatycka


Składniki (5-6 szaszłyków):
250 g mielonej wieprzowiny
5-6 łodyg trawy cytrynowej
1 mała papryczka chilli
kilka listków świeżej bazylii
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 ząbek czosnku
świeżo mielony pieprz

+ do podania: sos hoi sin

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Papryczkę chili kroimy na pół, pozbywamy się pestek i drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Bazylię rwiemy na drobne kawałki. Mięso dokładnie mieszamy z sosem sojowym, chilli, bazylią, cukrem i czosnkiem, doprawiamy pieprzem. 

2. Na patelni grillowej rozgrzewamy odrobinę oleju. Mięso mielone obklejamy dookoła łodyg trawy cytrynowej. Gdy patelnia będzie mocno rozgrzana, wykładamy nasze szaszłyki i smażymy 8-10 minut, często obracając. Podajemy z hoi sin lub innym ulubionym sosem. Smacznego!

~~~~
Ingredients (5-6 skewers): 
250 g minced pork 
5-6 stalks lemongrass 
1 small chilli 
a few leaves of fresh basil 
2 tablespoons soy sauce 
1 teaspoon sugar cane 
1 clove of garlic 
freshly ground pepper 

+ Plus: for ex. hoi sin sauce 

PREPARATION TIME: 15 MIN 
DIFFICULTY: EASY


1. Cut chilli in a half, throw away seeds and chop finely. Smash garlic. Tear basil into small pieces. Mix meat with soy sauce, chilli, basil, sugar and garlic; season with pepper. 

2. Warm up grill pan, add a bit of oil. Put minced meat aroud stalks of lemongrass. When grill pan is hot, place our skewers on it. Fry for 8-10 minutes, turning frequently. Serve with hoi sin or other favorite sauce. Enjoy your meal!




Ten przepis bierze udział w akcji:
Kuchnia tajska

Ten przepis znajdziecie na stronie:

Zapraszam do polubienia mnie na FACEBOOK'U.

Będzie mi miło, jeśli pozostawisz komentarz :)

3 komentarze:

  1. świetny patent z tą trawą cytrynową. Już sobie wyobrażam jak bosko musiało pachnieć przy pieczeniu :-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, a przy obgryzaniu szaszłyków trawa cytrynowa puszczała pyszny sok :):)

      Usuń
  2. Trawa cytrynowa powinna być obklejona mięsem z drugiego końca :) Najbardziej soczysta i aromatyczna jest gruba, miękka, dolna końcówka trawy.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli wyrazisz swoją opinię :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...