Zamiast patyczków do szaszłyków - trawa cytrynowa. Zamiast nabijania wszystkiego po kolei - wszystko łączymy wcześniej. Potrawę można przygotować na patelni grillowej (tak jak ja) lub na klasycznym grillu. Szaszłyki są pyszne i soczyste, a podczas grillowania uwalnia się przepiękny zapach trawy cytrynowej. Potrawa inspirowana przepisem ze strony Kuchnia Azjatycka.
Składniki (5-6 szaszłyków):
250 g mielonej wieprzowiny
5-6 łodyg trawy cytrynowej
1 mała papryczka chilli
kilka listków świeżej bazylii
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 ząbek czosnku
świeżo mielony pieprz
+ do podania: sos hoi sin
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Papryczkę chili kroimy na pół, pozbywamy się pestek i drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Bazylię rwiemy na drobne kawałki. Mięso dokładnie mieszamy z sosem sojowym, chilli, bazylią, cukrem i czosnkiem, doprawiamy pieprzem.
2. Na patelni grillowej rozgrzewamy odrobinę oleju. Mięso mielone obklejamy dookoła łodyg trawy cytrynowej. Gdy patelnia będzie mocno rozgrzana, wykładamy nasze szaszłyki i smażymy 8-10 minut, często obracając. Podajemy z hoi sin lub innym ulubionym sosem. Smacznego!
~~~~
Ingredients (5-6 skewers):
250 g minced pork
5-6 stalks lemongrass
1 small chilli
a few leaves of fresh basil
2 tablespoons soy sauce
1 teaspoon sugar cane
1 clove of garlic
freshly ground pepper
+ Plus: for ex. hoi sin sauce
PREPARATION TIME: 15 MIN
DIFFICULTY: EASY
1. Cut chilli in a half, throw away seeds and chop finely. Smash garlic. Tear basil into small pieces. Mix meat with soy sauce, chilli, basil, sugar and garlic; season with pepper.
2. Warm up grill pan, add a bit of oil. Put minced meat aroud stalks of lemongrass. When grill pan is hot, place our skewers on it. Fry for 8-10 minutes, turning frequently. Serve with hoi sin or other favorite sauce. Enjoy your meal!
Ten przepis bierze udział w akcji:
Ten przepis znajdziecie na stronie:
Zapraszam do polubienia mnie na FACEBOOK'U.
Będzie mi miło, jeśli pozostawisz komentarz :)
świetny patent z tą trawą cytrynową. Już sobie wyobrażam jak bosko musiało pachnieć przy pieczeniu :-)))
OdpowiedzUsuńOj tak, a przy obgryzaniu szaszłyków trawa cytrynowa puszczała pyszny sok :):)
UsuńTrawa cytrynowa powinna być obklejona mięsem z drugiego końca :) Najbardziej soczysta i aromatyczna jest gruba, miękka, dolna końcówka trawy.
OdpowiedzUsuń