sobota, 4 października 2014

Kleik ryżowy na bulionie azjatyckim

No i stało się - jestem chora :( Niestety jesień to nie tylko złote liście i taniec w kaloszach z parasolką po deszczu... Nie czuję się dobrze, apetytu brak, no ale jeść przecież trzeba... Wpadłam więc na pomysł, żeby przygotować delikatny azjatycki bulion warzywny i przyrządzić na nim kleik ryżowy :) Jest naprawdę smaczny, a do tego rozgrzewający. Polecam - nie tylko w chorobie :) Danie przeznaczone jest również dla wegetarian i wegan, jeżeli pominiemy sos rybny (ja go akurat uwielbiam i ładuję go wszędzie gdzie się da, ale można go zastąpić sosem sojowym ciemnym lub solą). No to zaczynamy!


Składniki (dla 2 osób):
50 ryżu jaśminowego
2 ząbki czosnku
1 łodyga trawy cytrynowej
4 cm imbiru
2 dymki (biała część)
1,5 l wody
2 marchewki
2 liście świeżej mięty
szczypta pieprzu
1 por
2 łyżki sosu sojowego
2 liście limonki kafir
1/2 łyżeczki mielonej kolendry

Dodatki (opcjonalnie):
świeża kolendra
1 łyżka sosu rybnego
limonka
papryczka chilli

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Marchewkę, imbir i czosnek obieramy. Do garnka wkładamy czosnek, imbir, trawę cytrynową (lekko zgniecioną tłuczkiem do mięsa), dymki w całości, marchewki, por, listki mięty i liście limonki. Doprawiamy kolendrą, sosem sojowym i pieprzem. Gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez 30 minut.

2. Z zupy wyławiamy wszystkie warzywa i liście. Marchewkę kroimy w plasterki i wkładamy z powrotem do garnka razem z trawą cytrynową (chcemy, żeby oddała jeszcze trochę smaku), resztę wyrzucamy. Wsypujemy ryż, mieszamy dokładnie, zwiększamy ogień i gotujemy bez przykrycia 30 minut. Pamiętajmy, żeby pod koniec gotowania często mieszać - większość płynu odparuje lub wsiąknie w ryż i może zacząć przywierać do dna. 

3.  Zupę zdejmujemy z ognia. Doprawiamy sosem rybnym (opcjonalnie) i dokładnie mieszamy. Kleik przekładamy do miseczek, przyprawiamy odrobiną soku z limonki, dekorujemy świeżą kolendrą i krążkami papryczki chilli (ja z wiadomych przyczyn nie mogłam). Smacznego!


Ten przepis bierze udział w akcjach:
Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA IISmaczna Jesień

4 komentarze:

  1. dobry na jesień. rozgrzewa i nowa odmiana smakowa.

    OdpowiedzUsuń
  2. taki kleik na pewno pomoże w zwalczeniu choroby, same zdrowe składniki :-) wracaj do zdrowia z nowymi przepisami :-))

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli wyrazisz swoją opinię :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...