Przejdź do głównej zawartości

Mule w trawie cytrynowej/ Mussels in lemon grass

Jeśli lubicie mule, ten przepis na pewno Wam posmakuje. Jeśli nie lubicie - to jest dobry moment, żeby zacząć :) Aromatyczna trawa cytrynowa, sok z limonki i papryczki chilli całkowicie eliminują ten "dziwny" posmak, charakterystyczny dla owoców morza. Pomimo, że osobiście nie jestem fanką muli, zajadałam się nimi, aż uszy mi się trzęsły! ;) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Słodko-Kwaśny. Zapraszam do wypróbowania! 

If you like mussels, You will love this recipe. If you don't - this is a good time to start :) Aromatic lemongrass, lime juice and chillies completely eliminate this "strange" taste, characteristic for seafood. Inspiration from Słodko-Kwaśny. I invite You to try!



Składniki (3 porcje):
 1 kg muli
2 małe papryczki chilli
2 limonki
2 łodygi trawy cytrynowej
1/4 szkl. wody
1 łyżka sosu rybnego
2 łyżeczki cukru trzcinowego
2 ząbki czosnku
pęczek świeżej kolendry
1/4 szkl. białego wina (opcjonalnie)

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Mule myjemy pod bieżącą wodą i odstawiamy do odsączenia. Papryczki chilli kroimy na cienkie paseczki, wyrzucamy pestki. Czosnek drobno siekamy, trawę cytrynową kroimy na 4 cm kawałki.

2. W garnku z grubym dnem mieszamy wodę, sok z limonek i wino (opcjonalnie), wrzucamy czosnek, trawę cytrynową i papryczki; całość doprawiamy sosem rybnym i cukrem. Doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy mule. Dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem 6 minut.

3. Mule posypujemy grubo posiekaną kolendrą, dokładnie mieszamy i podajemy jeszcze parujące - najlepiej w garnku, w którym były przygotowane. Smacznego! :)

~~~~
Ingredients (3 servings):
1 kg mussels
2 small red chilli
2 limes
2 stalks lemongrass
1/4 cup water
2 teaspoons sugar cane
1 tblsp fish sauce
2 cloves of garlic
bunch of fresh coriander
1/4 cup white wine (optional)

PREPARATION TIME: 10 MIN
DIFFICULTY: EASY


1. Wash the mussels under the tap and leave to drain. Cut chilli peppers into thin strips, throw away seeds. Chop garlic, cut lemongrass into 4 cm pieces. 

2. In a large pot mix water, lime juice and wine (optional); add the garlic, lemon grass, chilli, fish sauce and sugar. Bring to boiling and add mussels. Stir thoroughly, cover and cook for 6 minutes.


3. Sprinkle mussels with chopped coriander, stir and serve when they're still steaming - preferably in a pot in which they were prepared. Enjoy your meal! :)



Ten przepis bierze udział w akcji:
Kuchnia tajska

Zapraszam do polubienia mnie na FACEBOOK'U.
Będzie mi miło, jeśli pozostawisz komentarz :)

If You like the recipe, please leave comment:)
You can also find me on FACEBOOK

Komentarze

  1. Chyba czas się przełamać i spróbować :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. oj uwielbiam mule, a w takim aromatycznym sosie muszą smakować wybornie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakują super, ogólnie nie przepadam za tym "oceanicznym" posmakiem ale tutaj go w ogóle nie czuć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ogolnie fajny przepis ale niestety mule gotowane 6 minut to przynajmniej o 3 minuty za dlugo !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za informację, następnym razem pogotuję krócej :)

      Usuń
  5. Długo nie mogłam się przekonać do muli ale kiedy już spróbowałam zakochałam się od razu. Teraz często sama przyrządzam a jak nie mam czasu to wpadam do Road American Restaurant, mają w menu bardzo fajnie przyrządzone mule. Dzięki za przepis, na pewno wypróbuję, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli wyrazisz swoją opinię :)

Popularne posty z tego bloga

Zupa Wonton

Kolejne dobrze wszystkim znane danie kuchni chińskiej - bulion z pierożkami wonton. Ponieważ zostało mi trochę bulionu drobiowego z przyrządzania zupy Tom Kha Gai , nie zastanawiałam się zbyt długo :) Pierwszy raz w życiu sama robiłam ciasto na pierożki. Zabawy było co nie miara, jednak po około dziesiątym krążku krążku ciasta załapałam o co chodzi ;) Przepis na farsz znalazłam na stronie Słodko-Kwaśny . Zapraszam do gotowania! P.S. Nie zraźcie się ilością ciasta. Nadmiar można spokojnie zamrozić na następny raz :) BULION Z PIEROŻKAMI WONTON Ciasto wonton (72 krążki*): 1 jajko 1/3 szklanki wody 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli Farsz (do 18 pierożków): odrobina oleju 200 g wieprzowiny mielonej 2 dymki ze szczypiorkiem, posiekane 1 ząbek czosnku, starty na tarce 1/2 łyżki świeżo startego imbiru 1 łyżka sosu sojowego Zupa: 1,5 l  azjatyckiego bulionu drobiowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 ząbek czosnku odrobina oleju 2 łyżki

Zielone curry z kurczakiem

Ulubione danie całej mojej rodziny :) Proste i szybkie w przygotowaniu, a smak wręcz uzależniający. Postanowiłam dodać ten przepis jeszcze raz, ponieważ na początku zdjęcia były kiepskie, opis był słaby i ogólnie jakoś przepis zniknął pośród pozostałych.. A naprawdę warto go wypróbować! Zapraszam :) Składniki (dla 4 osób): 2 łyżki oleju słonecznikowego 500g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę 400ml mleczka kokosowego (wersja dietetyczna - mleczko kokosowe light) 125ml wywaru z warzyw lub kurczaka 1 średnia cebula, pokrojona w piórka 1 dymka, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 łyżki zielonego curry (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 zielona papryczka chilli 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) ½ łyżeczki cukru trzcinowego (wersja dietetyczna - bez cukru) ½ łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego (wersja dietetyczna - sos sojowy jasn

Udka kurczaka duszone w mleku kokosowym

Pyszne i baaardzo aromatyczne danie z udek kurczaka duszonych w mleku kokosowym z dodatkiem trawy cytrynowej, liści kaffiru, soku z limonki i czerwonej pasty curry. Najlepiej smakuje podane z tajskim ryżem jaśminowym. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 3 porcje: 1 łyżka tłuszczu (najlepiej masła klarowanego) 3 duże udka (bez podudzi) z kurczaka odrobina przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka nasion kolendry, lekko zmiażdżonych 1/2 łyżki czerwonej pasty curry 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 4 cm korzenia imbiru, utartego na tarce 400 ml mleczka kokosowego 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego 3 liście limonki kaffir 1 łodyga trawy cytrynowej, zmiażdżona nożem 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżka sosu rybnego sok z 1/2 limonki mały pęczek świeżej kolendry, z grubsza posiekany 3 listki bazylii, drobno siekane Do podania: tajski ryż jaśminowy CZAS PRZYGOTOWA