Powoli wracam do zdrowia, więc i kuchnia powoli odważniejsza ;) Moja dzisiejsza propozycja to szybka, baaardzo prosta w wykonaniu i smaczna tajska zupa rybna na mleku kokosowym. Zapraszam do gotowania! :)
Składniki (2-3 porcje):
400 ml mleka kokosowego
300 g filetu z białej ryby
1 czubata łyżka pasty Tom Yum
2 łyżki sosu rybnego
200 ml wody lub bulionu warzywnego
1 duży pomidor
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 limonki
2 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
4 liście curry (opcjonalnie)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Do garnka wlewamy mleko kokosowe i wodę; doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, dodajemy pastę Tom Yum, sos rybny, cukier, imbir w proszku, liście curry i wiórki kokosowe. Gotujemy 5 minut.
2. Rybę kroimy w 1-2 cm kostkę. Pomidor obieramy ze skórki i kroimy na drobne kawałki. Dodajemy do zupy (rybkę i pomidora) i gotujemy 5 minut. Po tym czasie dodajemy sok z połowy limonki, mieszamy i gotujemy ostatnie dwie minuty. Gotowe! :)
Uwagi: Sok z limonki nie powinien gotować się dłużej niż 10 minut - po tym czasie z kwaśnego zamienia się w gorzki. Zupę możemy podać z ryżem jaśminowym lub makaronem ryżowym. Możemy ją również posypać świeżą kolendrą i/lub pokrojoną papryczką chilli.
Ten przepis bierze udział w akcjach:
muusi byc pyszna :)
OdpowiedzUsuńhttp://anieszkaw.blogspot.com/2014/09/sheinside.html pomozesz? oczywiscie jezelic chcesz:)
oj pyszności, fajna, lekka zupka :-)
OdpowiedzUsuńWspaniała!
OdpowiedzUsuńKuchnia tajska to jedna z moich ulubionych.
Bardzo się cieszę,że trafiłam do Ciebie. Będę zagladać.
Pozdrowienia!
Bardzo się cieszę i zapraszam! :)
Usuńmniam mniam!
OdpowiedzUsuńjeśli możesz to poklikaj w kliki w poście u mnie!
http://panmalofel.blogspot.com/2014/10/autumn-vibes-military-pants.html
Bardzo lubię takie orientalne potrawy, więc absolutnie jestem na tak: ))
OdpowiedzUsuń