czwartek, 16 października 2014

Smaki Indii: Wieprzowina Vindaloo

Znów te Indie! :) Nie mogę się powstrzymać. Chyba wraz z nadejściem jesieni, zwolniła też moja kuchnia (ale z pewnością nie zapał!). Bardzo mi się podoba to, że gdy za oknem jest już ciemno, ja sobie siedzę pod kocem, a wspaniały zapach duszonego mięsa rozchodzi się po mieszkaniu na długo przed podaniem. Dziś zapraszam na przepyszną i aromatyczną wieprzowinę Vindaloo. Nazwa ta pochodzi z języka portugalskiego i przypisywana jest głównie do długo duszonych potraw z winem i dużą zawartością czosnku. W przeszłości potrawę dusiło się na winie czerwonym, jednak z biegiem czasu zostało ono zastąpione winem ryżowym lub białym octem winnym. Danie można podać z ryżem jaśminowym lub chlebkami naan i owocowym chutney'em lub sambalem. Można również kupić gotową pastę Vindaloo i postępować wg wskazówek, ale nic nie zastąpi tej robionej własnoręcznie :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Słodko-Kwaśny. Zapraszam do gotowania!


Składniki (dla 3 osób):
500 g szynki wieprzowej
1 duża cebula
1 łyżka oleju
1 szklanka bulionu

Pasta Vindaloo:
2 łyżki gorczycy
1 łyżka kminu rzymskiego
1 mała suszona papryczka chilli
1 1/2 łyżeczki cynamonu
5 łyżek wina ryżowego lub octu winnego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
2 łyżeczki mielonej kurkumy
5 goździków
1 łyżeczka mielonego kardamonu
2 cm imbiru
3  duże ząbki czosnku

Brzoskwiniowy sambal:
4 połówki brzoskwini z puszki
1 łyżeczka suszonej mięty
2 małe suszone papryczki chilli
1 łyżka soku z cytryny

CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. W moździerzu ucieramy kmin rzymski i goździki, czosnek i imbir ucieramy na tarce. Przekładamy do miseczki, dodajemy resztę składników na pastę, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.

2. Mięso i cebulę kroimy w kostkę. W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso. Smażymy, aż lekko zbrązowieje. Wieprzowinę wykładamy na talerz, a do rondla wrzucamy cebulę. Smażymy do miękkości, wrzucamy mięso i przygotowaną wcześniej pastę. Smażymy około 4 minut, aż poczujemy uwalniające się zapachy. Dolewamy bulion (warzywny lub drobiowy), doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 60 min.

3. Podczas, gdy nasze mięso się dusi, przygotowujemy sambal. Brzoskwinię kroimy w drobną kostkę, dodajemy miętę i sok z cytryny, kruszymy papryczki. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki. Wyciągamy dopiero przed podaniem mięsa.

4. Na talerze rozkładamy przygotowane mięso, obok kładziemy ryż lub chlebki naan; sambal podajemy w osobnym naczyniu. Smacznego! :)



Przepis bierze udział w akcji:

Smaczna Jesień

3 komentarze:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli wyrazisz swoją opinię :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...