poniedziałek, 17 listopada 2014

Smaki Indii: Mango Lassi i kilka słów o mango

Orzeźwiający napój z mango i jogurtu na idealny początek dnia :) Zanim przejdziemy do przepisu, zastanówmy się, dlaczego warto jeść mango?

Owoc mango jest bogatym źródłem witamin z grupy B, które wzmacniają system nerwowy i odpornościowy. Zawiera witaminę A i E, które korzystnie wpływają na kondycję skóry i zdrowie oczu, a dzięki dużej zawartości witaminy C, mango ułatwia przyswajanie żelaza pochodzącego z produktów roślinnych. Obecne w dojrzałych owocach mango enzymy wspomagają trawienie białek. Jest bogaty w miedź, potas i magnez (wysoka zawartość potasu pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi). Dodatkowo spożywanie owoców mango spowalnia wzrost komórek nowotworowych (szczególnie raka piersi i okrężnicy) i jest źródłem błonnika pokarmowego (który obniża poziom cholesterolu we krwi). Latem stosowany jest w przypadku przegrzania organizmu (źródło).


Składniki (dla dwóch osób):
1 dojrzałe mango
1 mały jogurt naturalny lub grecki
1/2 szklanki lodu
1/2 szklanki wody
1 łyżka miodu
1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu
1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie)
1 łyżeczka cukru drobnego
liście mięty do ozdoby

CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 MINUT
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

Przygotowanie: Mango obieramy, kroimy w kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy (kilka a nawet kilkanaście minut) na bardzo gładką i jednolitą masę. Możemy dodatkowo przetrzeć przez sitko (ja tak zrobiłam). Gotowe Mango Lassi przelewamy do szklanek lub kieliszków i dekorujemy listkami mięty. Smacznego! :)

1 komentarz:

  1. uwielbiam mango lassi, to jeden z moich ulubionych napojów! a co do mango, to nawet nie wiedziałam, że jest tak wartościowe :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli wyrazisz swoją opinię :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...