Przejdź do głównej zawartości

Tajski burger

Dziś zapraszam na banalny w przygotowaniu, niebanalny w smaku - burger po tajsku :) 

W tajskiej kuchni uwielbiam między innymi to, że praktycznie można obejść się bez soli (sos rybny zawiera znikomą jej ilość) i nawet coś tak z pozoru niezdrowego jak burger, okazuje się być bombą witaminową.

Taki burger zawiera między innymi awokado: W średniej wielkości awokado jest aż 41 g tłuszczu, czyli niestety jest dość kaloryczne. Inne owoce zawierają go tylko w śladowych ilościach. Jednak jest to tłuszcz dobroczynny dla zdrowia – kwas oleinowy, który ma zdolność obniżania poziomu złego cholesterolu, a ponadto przeciwdziała nowotworom prostaty i piersi (źródło).

Kolejnym składnikiem pozytywnie wpływającym na nasz organizm jest limonka - podobnie jak cytryna, której możecie używać jako zamiennik, limonka odkwasza, działa bakteriobójczo, zawiera flawonoidy, które obniżają cholesterol, usuwa toksyny z organizmu, zawiera witaminę C, witaminę A oraz witaminy z grupy B.

No i oczywiście mamy jeszcze miętę, która łagodzi dolegliwości żołądkowe, ma działanie przeciwwymiotne, antyseptyczne, wspomaga nasz układ trawienny. Możemy w niej również znaleźć żelazo, magnez, wapń, potas i witaminy C i A.

Zatem nie pozostaje nic innego, jak tylko zajadać! :)


Składniki na 5 burgerów:
500 g mięsa wołowego mielonego
3 łyżki drobno posiekanej trawy cytrynowej*
1 łyżka soku z limonki
3 liście limonki kafir, pociętej w paski
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
2 dymki (biała część), drobno posiekane
1 jajko
2 1/2 łyżki sosu rybnego
płatki chilli do smaku

Sałatka do burgera:
1 szklanka posiekanej sałaty rzymskiej
1/2 szklanki posiekanych listków mięty
1/2 szklanki posiekanych listków kolendry (opcjonalnie)
2 dymki (zielona część), posiekane
3 łyżki soku z limonki
1 łyżka sosu rybnego 

Dodatkowo:
5 maślanych bułek z sezamem
1 łyżka oleju
1 awokado, obrane, zgniecione widelcem
1 czerwona cebula, pokrojona w krążki
1 pomidor, pokrojony w plastry
sos Sriracha**

CZAS PRZYGOTOWANIA: MAX. 20 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Składniki na burgery mieszamy ze sobą dokładnie, dzielimy na 5 równych części i formujemy kotleciki. Na patelni rozgrzewamy olej, kotleciki smażymy około 4 minuty z każdej strony. Odkładamy w ciepłe miejsce.

2. Wszystkie składniki na sałatkę mieszamy ze sobą. Bułki kroimy w poprzek i na suchej patelni przypiekamy je jedynie od wewnętrznej strony.

3. Teraz składamy burgera (od dołu): na dolną część bułki wykładamy łyżkę sosu Sriracha, zgniecione awokado, burgera, plaster pomidora, krążek cebuli, sałatkę i zamykamy górną częścią bułki. Dekorujemy listkami mięty. Smacznego! :)

* W niektórych sklepach z azjatycką żywnością można dostać już posiekaną i zamrożoną trawę cytrynową. Możemy również dodać 1/2-1 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej.

** Jeżeli nie uda Wam się kupić sosu Sriracha, możecie dodać odrobinę pikantnego ketchupu


Komentarze

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli wyrazisz swoją opinię :)

Popularne posty z tego bloga

Zupa Wonton

Kolejne dobrze wszystkim znane danie kuchni chińskiej - bulion z pierożkami wonton. Ponieważ zostało mi trochę bulionu drobiowego z przyrządzania zupy Tom Kha Gai , nie zastanawiałam się zbyt długo :) Pierwszy raz w życiu sama robiłam ciasto na pierożki. Zabawy było co nie miara, jednak po około dziesiątym krążku krążku ciasta załapałam o co chodzi ;) Przepis na farsz znalazłam na stronie Słodko-Kwaśny . Zapraszam do gotowania! P.S. Nie zraźcie się ilością ciasta. Nadmiar można spokojnie zamrozić na następny raz :) BULION Z PIEROŻKAMI WONTON Ciasto wonton (72 krążki*): 1 jajko 1/3 szklanki wody 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli Farsz (do 18 pierożków): odrobina oleju 200 g wieprzowiny mielonej 2 dymki ze szczypiorkiem, posiekane 1 ząbek czosnku, starty na tarce 1/2 łyżki świeżo startego imbiru 1 łyżka sosu sojowego Zupa: 1,5 l  azjatyckiego bulionu drobiowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 ząbek czosnku odrobina oleju 2 łyżki

Zielone curry z kurczakiem

Ulubione danie całej mojej rodziny :) Proste i szybkie w przygotowaniu, a smak wręcz uzależniający. Postanowiłam dodać ten przepis jeszcze raz, ponieważ na początku zdjęcia były kiepskie, opis był słaby i ogólnie jakoś przepis zniknął pośród pozostałych.. A naprawdę warto go wypróbować! Zapraszam :) Składniki (dla 4 osób): 2 łyżki oleju słonecznikowego 500g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę 400ml mleczka kokosowego (wersja dietetyczna - mleczko kokosowe light) 125ml wywaru z warzyw lub kurczaka 1 średnia cebula, pokrojona w piórka 1 dymka, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 łyżki zielonego curry (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 zielona papryczka chilli 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) ½ łyżeczki cukru trzcinowego (wersja dietetyczna - bez cukru) ½ łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego (wersja dietetyczna - sos sojowy jasn

Udka kurczaka duszone w mleku kokosowym

Pyszne i baaardzo aromatyczne danie z udek kurczaka duszonych w mleku kokosowym z dodatkiem trawy cytrynowej, liści kaffiru, soku z limonki i czerwonej pasty curry. Najlepiej smakuje podane z tajskim ryżem jaśminowym. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 3 porcje: 1 łyżka tłuszczu (najlepiej masła klarowanego) 3 duże udka (bez podudzi) z kurczaka odrobina przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka nasion kolendry, lekko zmiażdżonych 1/2 łyżki czerwonej pasty curry 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 4 cm korzenia imbiru, utartego na tarce 400 ml mleczka kokosowego 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego 3 liście limonki kaffir 1 łodyga trawy cytrynowej, zmiażdżona nożem 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżka sosu rybnego sok z 1/2 limonki mały pęczek świeżej kolendry, z grubsza posiekany 3 listki bazylii, drobno siekane Do podania: tajski ryż jaśminowy CZAS PRZYGOTOWA