Dziś zapraszam na banalny w przygotowaniu, niebanalny w smaku - burger po tajsku :)
W tajskiej kuchni uwielbiam między innymi to, że praktycznie można obejść się bez soli (sos rybny zawiera znikomą jej ilość) i nawet coś tak z pozoru niezdrowego jak burger, okazuje się być bombą witaminową.
Taki burger zawiera między innymi awokado: W średniej wielkości awokado jest aż 41 g tłuszczu, czyli niestety jest dość kaloryczne. Inne owoce zawierają go tylko w śladowych ilościach. Jednak jest to tłuszcz dobroczynny dla zdrowia – kwas oleinowy, który ma zdolność obniżania poziomu złego cholesterolu, a ponadto przeciwdziała nowotworom prostaty i piersi (źródło).
Kolejnym składnikiem pozytywnie wpływającym na nasz organizm jest limonka - podobnie jak cytryna, której możecie używać jako zamiennik, limonka odkwasza, działa bakteriobójczo, zawiera flawonoidy, które obniżają cholesterol, usuwa toksyny z organizmu, zawiera witaminę C, witaminę A oraz witaminy z grupy B.
No i oczywiście mamy jeszcze miętę, która łagodzi dolegliwości żołądkowe, ma działanie przeciwwymiotne, antyseptyczne, wspomaga nasz układ trawienny. Możemy w niej również znaleźć żelazo, magnez, wapń, potas i witaminy C i A.
Zatem nie pozostaje nic innego, jak tylko zajadać! :)
Składniki na 5 burgerów:
500 g mięsa wołowego mielonego
3 łyżki drobno posiekanej trawy cytrynowej*
1 łyżka soku z limonki
3 liście limonki kafir, pociętej w paski
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
2 dymki (biała część), drobno posiekane
1 jajko
2 1/2 łyżki sosu rybnego
płatki chilli do smaku
Sałatka do burgera:
1 szklanka posiekanej sałaty rzymskiej
1/2 szklanki posiekanych listków mięty
1/2 szklanki posiekanych listków kolendry (opcjonalnie)
2 dymki (zielona część), posiekane
3 łyżki soku z limonki
1 łyżka sosu rybnego
Dodatkowo:
5 maślanych bułek z sezamem
1 łyżka oleju
1 awokado, obrane, zgniecione widelcem
1 czerwona cebula, pokrojona w krążki
1 pomidor, pokrojony w plastry
sos Sriracha**
CZAS PRZYGOTOWANIA: MAX. 20 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Składniki na burgery mieszamy ze sobą dokładnie, dzielimy na 5 równych części i formujemy kotleciki. Na patelni rozgrzewamy olej, kotleciki smażymy około 4 minuty z każdej strony. Odkładamy w ciepłe miejsce.
2. Wszystkie składniki na sałatkę mieszamy ze sobą. Bułki kroimy w poprzek i na suchej patelni przypiekamy je jedynie od wewnętrznej strony.
3. Teraz składamy burgera (od dołu): na dolną część bułki wykładamy łyżkę sosu Sriracha, zgniecione awokado, burgera, plaster pomidora, krążek cebuli, sałatkę i zamykamy górną częścią bułki. Dekorujemy listkami mięty. Smacznego! :)
* W niektórych sklepach z azjatycką żywnością można dostać już posiekaną i zamrożoną trawę cytrynową. Możemy również dodać 1/2-1 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej.
** Jeżeli nie uda Wam się kupić sosu Sriracha, możecie dodać odrobinę pikantnego ketchupu
Palce lizać:)
OdpowiedzUsuńmmm taki burger na pewno by mi zasmakował! uwielbiam tajskie smaki :-)))
OdpowiedzUsuń