środa, 12 listopada 2014

Tatar z łososia w tajskiej marynacie

Idealny pomysł na lekką przystawkę :) Przepis na łososia znalazłam na stronie Kuchnia Azjatycka.


Składniki (dla 3-4 osób):
3 dzwonki z łososia

Marynata:
2 łodygi trawy cytrynowej
4 łyżeczki soli
4 łyżeczki cukru brązowego
3 cm imbiru
4 liście limonki kaffir
skórka z 1 limonki
1 czerwona papryczka chilli
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
garść liści kolendry

Dressing:
3 łyżki majonezu
sok z 1/2 limonki
świeża kolendra

Dodatkowo:
cząstki limonki

CZAS PRZYGOTOWANIA: 2 DNI
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Białą część łodyg trawy cytrynowej i imbir ścieramy na tarce. Liście limonki kroimy w cienkie paseczki. Papryczkę chilli kroimy w krążki, pestki wyrzucamy, ziarna pieprzu zgniatamy nożem, a liście kolendry siekamy (potrzebujemy około 2 łyżki). Wszystkie składniki na marynatę łączymy ze sobą.

2. Łososia dokładnie nacieramy marynatą, układamy na talerzu jeden dzwonek na drugim, szczelnie obwiązujemy folią spożywczą. Na tym kładziemy deskę, obciążamy (na przykład puszkami) i wkładamy do lodówki na dwa dni.

3. Siekamy małą garść liści świeżej kolendry (potrzebujemy około 2 łyżeczki), łączymy w miseczce s sokiem z limonki i majonezem. Dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na 15 minut, żeby dressing się przegryzł.

4. Łososia myjemy z nadmiaru marynaty, obkrawamy ze skóry, kroimy na kawałki i bardzo dokładnie wyciągamy wszystkie ości. Siekamy, ale nie za drobno - nie chcemy, żeby zrobiła się papka.

5. Łososia podajemy z łyżką dressingu i cząstką limonki. Smacznego! :)


1 komentarz:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli wyrazisz swoją opinię :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...