środa, 26 listopada 2014

Wegetariańskie świeże sajgonki


Składniki na 7-8 sajgonek:
1 długa marchewka
1/2 świeżego ogórka
1 cukinia
szczypior
7-8 płatów papieru ryżowego

Sos do sajgonek:
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki wody
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 cm imbiru
1 łyżeczka masła orzechowego
3 łyżeczki soku z limonki

1. Warzywa obieramy i kroimy w równe słupki o długości 10 cm. Do dużej miski lub garnka wlewamy gorącą wodę. Płat papieru ryżowego maczamy w wodzie, aż zmięknie. Kładziemy na blacie jednym rogiem w naszą stronę. Poniżej linii środka kładziemy po kilka słupków warzyw, zawijamy dolny (zdj poniżej), lewy i prawy róg do środka jak kopertę  i zwijamy w rulonik. Czynność powtarzamy dla pozostałych sajgonek. 


2. Imbir bardzo drobno siekamy. W miseczce łączymy wszystkie składniki na sos i dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia cukru. Podajemy z sajgonkami.


6 komentarzy:

  1. Piękne! Mam wrażenie, że bardzo mało osób zna ten sposób przygotowywania sajgonek, i kojarzy je bardziej z tymi smażonymi.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeżeli chodzi o sajgonki to uwielbiam! Kiedyś byłem na "nie", ale moja teściowa to zmieniła głupim prezentem na moje urodziny:
    http://allegro.pl/noze-kuchenne-samurajskie-ciekawy-wystroj-prezent-i6374534804.html

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli wyrazisz swoją opinię :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...