Składniki na 7-8 sajgonek:
1 długa marchewka
1/2 świeżego ogórka
1 cukinia
szczypior
7-8 płatów papieru ryżowego
Sos do sajgonek:
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki wody
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 cm imbiru
1 łyżeczka masła orzechowego
3 łyżeczki soku z limonki
1. Warzywa obieramy i kroimy w równe słupki o długości 10 cm. Do dużej miski lub garnka wlewamy gorącą wodę. Płat papieru ryżowego maczamy w wodzie, aż zmięknie. Kładziemy na blacie jednym rogiem w naszą stronę. Poniżej linii środka kładziemy po kilka słupków warzyw, zawijamy dolny (zdj poniżej), lewy i prawy róg do środka jak kopertę i zwijamy w rulonik. Czynność powtarzamy dla pozostałych sajgonek.
2. Imbir bardzo drobno siekamy. W miseczce łączymy wszystkie składniki na sos i dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia cukru. Podajemy z sajgonkami.
uwielbiam takie sajgonki :)
OdpowiedzUsuńPiękne! Mam wrażenie, że bardzo mało osób zna ten sposób przygotowywania sajgonek, i kojarzy je bardziej z tymi smażonymi.
OdpowiedzUsuńWarzywa surowe? Cukinia?
OdpowiedzUsuńTak wszystkie warzywa surowe dałam :)
UsuńWarzywa surowa? Cukinia?
OdpowiedzUsuńJeżeli chodzi o sajgonki to uwielbiam! Kiedyś byłem na "nie", ale moja teściowa to zmieniła głupim prezentem na moje urodziny:
OdpowiedzUsuńhttp://allegro.pl/noze-kuchenne-samurajskie-ciekawy-wystroj-prezent-i6374534804.html