wtorek, 2 grudnia 2014

Szybkie Panang Curry z kurczakiem

Panang Curry, Phanaeng Curry, Penang Curry - danie, które przywędrowało do Tajlandii prawdopodobnie z Malezji lub Indonezji. Jest zdecydowanie delikatniejsze od pozostałych dań typu curry. Potrawę najczęściej przyrządza się z wołowiną, ale możecie z powodzeniem zastąpić ją kurczakiem (tak jak ja) lub wieprzowiną.

Na Panang Curry składa się mięso pocięte w paski lub plastry, pasta Panang na bazie pasty krewetkowej, chilli, trawy cytrynowej i galangalu, liście limonki kafir, sos rybny i mleko kokosowe. Istnieje również wersja dla wegetarian i wegan - pastę Panang przygotowuje się wówczas na specjalnym zamienniku pasty krewetkowej o nazwie kapi chae, sos rybny zastępujemy sosem sojowym lub silnym wywarem warzywnym, a mięso - tofu. 

Ja dziś przygotowałam uproszczoną wersję z kupną pastą, jednak w niedalekiej przyszłości przygotuję własną pastę, bo danie jest wyśmienite :) Zapraszam do gotowania!

Składniki na szybkie Panang Curry z kurczakiem dla dwóch osób:

3/4 szklanki mleka kokosowego
1 pierś z kurczaka, pocięta w cienkie plastry
3 liście limonki kafir, poszarpane*
1-2 łyżki pasty Panang
1 łyżeczka sosu rybnego
1 łyżeczka cukru trzcinowego lub palmowego
1 łyżka oleju

Dodatkowo:

2 łyżki mleka kokosowego
2 liście kafir, pocięte w paski*
papryczka chilli, pocięta w krążki
ryż jaśminowy do podania

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. W rondlu z grubym dnem lub w wysokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Dodajemy pastę Panang i smażymy, aż do uwolnienia aromatu (około 3 minut). Wlewamy 1/4 szklanki mleka kokosowego, doprowadzamy do wrzenia i przesmażamy, aż większość mleczka odparuje i zostanie gęsty sos. 

2. Do sosu dodajemy mięso i dokładnie mieszamy, aby pokrył każdy kawałek. Doprawiamy sosem rybnym, cukrem i poszarpanymi liśćmi limonki. Mieszamy, dolewamy resztę mleka kokosowego i gotujemy tylko do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Zdejmujemy z ognia.

3. Panang Curry przekładamy do miseczek, polewamy po jednej łyżce mleka kokosowego, posypujemy liśćmi kafiru i papryczką chilli. Podajemy z ryżem jaśminowym. Smacznego! :)

* liście limonki kafir można dostać w Kuchniach Świata, przeważnie mrożone lub suszone. Suszonych liści dodajemy mniej, ponieważ są bardziej aromatyczne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli wyrazisz swoją opinię :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...