piątek, 19 grudnia 2014

Wegańska zupa tajska

Taka moja wariacja na temat tajskiej zupy Tom Yum :) Bardzo lekka, bardzo zdrowa. Jeżeli nie jesteście weganami, możecie ją przygotować na bulionie drobiowym, a zamiast sosu sojowego dodać sos rybny. Zapraszam do gotowania!

Składniki na dwie porcje wegańskiej zupy Tom Yum:

2 łodygi trawy cytrynowej
3 liście limonki
5 plastrów galangalu
1/3 cukinii
5 malutkich słodkich marchewek
kawałek brokułu
2 papryczki chilli
sok z 1/2 limonki
garść liści szpinaku
100 g tofu
kilka grzybków słomianych z puszki (opcjonalnie)
2 łyżki sosu sojowego

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Trawę cytrynową zgniatamy tłuczkiem do mięsa, wkładamy do garnka. Dodajemy galangal, liście limonki, zalewamy 700 ml wody i gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut. Po tym czasie zupę przecedzamy.

2. Marchewki i cukinię kroimy w plastry, brokuł dzielimy na małe kawałki, papryczki chilli kroimy  w krążki i wyrzucamy pestki, a tofu kroimy w drobną kostkę. Do zupy dodajemy brokuł, marchewkę, cukinię i grzybki słomiane. Gotujemy ok. 5 minut.

3. Do zupy dodajemy garść liści szpinaku, gotujemy jeszcze przez minutę. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy sosem sojowym i cukrem, wrzucamy papryczki i tofu. Mieszamy, przekładamy do miseczek i podajemy. Smacznego! :)


Przepis bierze udział w akcjach:
Zupa na jesieńNiski IG czyli świadome odżywianie
Wegetariański obiad IVZimowy obiad wegański

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli wyrazisz swoją opinię :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...