Pikantno-kwaśny makaron ryżowy smażony razem z warzywami zaledwie w 20 minut. Możecie dodać również inne ulubione warzywa :)
Składniki na dwie porcje:
200 g makaronu ryżowego płaskiego
10 pomidorków cherry
1/2 szklanki groszku cukrowego
1/2 cukinii
1 ząbek czosnku
1 szalotka
1 papryczka chilli
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
1 łyżeczka puree z tamaryndowca
2 łyżeczki wody
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu - w zależności od grubości makaronu, gotuje się go przeważnie od 5 do 10 minut.
2. W szklance łączymy sos sojowy, odrobinę wody, puree z tamaryndowca, cukier, sproszkowany imbir i kolendrę. Szalotkę kroimy w piórka, cukinię w półkola, czosnek w plastry. Papryczkę kroimy wzdłuż na pół, usuwamy nasionka i kroimy w paski.
3. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, papryczkę i czosnek. Przesmażamy kilka minut pilnując, aby czosnek się nie spalił. Dodajemy makaron, szybko mieszamy i smażymy dwie minuty na wysokim ogniu. Wlewamy tamaryndową mieszankę, dodajemy pomidorki, groszek cukrowy i cukinię. Smażymy jeszcze dwie minuty. Przekładamy do miseczek i podajemy. Smacznego! :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli wyrazisz swoją opinię :)