piątek, 16 stycznia 2015

Smaki Indii: Kurczak balti

W minione Święta dostałam od 'Świętego Mikołaja' pod choinkę wspaniałą książkę kucharską z przepisami kuchni indyjskiej. Chciałam się z Wami podzielić jednym z przepisów na ostro-kwaśnego kurczaka. Aromat indyjskich przypraw jak zwykle powalił mnie na kolana, towarzyszył mi od pierwszej minuty przygotowań, a później przez cały dzień <3 Zapraszam do gotowania!


Składniki dla dwóch osób:
4 duże podudzia kurczaka, umyte, osuszone
1 mała cebula, drobno posiekana
3 łyżki liści curry
3 duże suszone chilli, pokruszone
1/2 łyżeczki nasion kozieradki
5-7 dużych pomidorków koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki
5 łyżek oleju, najlepiej kokosowego

Marynata:
1 płaska łyżka pasty tamaryndowej
4 łyżki ketchupu
4 łyżki wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
1 cm imbiru, starty na tarce
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1 łyżka wiórków kokosowych
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
4 łyżeczki nasion sezamu (u mnie czarne)
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 1/2 łyżeczki mielonej kolendry

Do podania:
100 g ryżu basmati

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Wszystkie składniki na marynatę umieszczamy w dużej misce i dokładnie mieszamy. Wkładamy kurczaka i pokrywamy go marynatą. Odstawiamy na bok na min. 20 minut.

2. W woku lub garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej na najwyższej mocy palnika. Wrzucamy cebulę, liście curry, papryczki chilli i nasiona kozieradki. Smażymy 3 minuty, cały czas mieszając.

3. Dodajemy kurczaka wraz z zalewą i smażymy 10 minut, często przewracając. Następnie przykrywamy szczelną przykrywką (lub folią aluminiową), zmniejszamy ogień do średniego i dusimy 20 minut. Na 4 minuty przed końcem dodajemy pomidorki koktajlowe. Podajemy ciepłe, z ryżem basmati przygotowanym wg instrukcji na opakowaniu. Smacznego!


Przepis bierze udział w akcji:
Zimowy Obiad

2 komentarze:

  1. Uwielbiam kuchnię indyjską. Pysznie wygląda ten kurczak!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kuchnia indyjska kryje swoje tajemnice. Co kraj to obyczaj. Kuchnię chińską pomału wprowadzamy na nasze stoły, podobnie jest z indyjską. Chętnie bym spróbowała tak przygotowanego kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli wyrazisz swoją opinię :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...