piątek, 22 maja 2015

Smażona brukselka na ostro

Pyszna, pikantna, lekko chrupiąca brukselka z dodatkiem azjatyckich sosów i papryczki chilli. Idealna jako dodatek do dań głównych. Zainspirował mnie ten przepis. Zapraszam do przygotowań!


Składniki na 2 porcje:

300 g świeżej brukselki
sól, cukier
1 papryczka chilli, pokrojona w plasterki
2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
3 ząbki czosnku, pokrojone w ćwiartki
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżeczka sosu rybnego
1 łyżeczka sosu sojowego
1/2 szklanki bulionu wołowego
2 łyżki oleju
świeża kolendra

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Brukselkę blanszujemy w osolonym i posłodzonym wrzątku przez 2 minuty, odcedzamy, odstawiamy na bok. Sosy mieszamy ze sobą, odstawiamy. 

2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, aż zacznie dymić. Wrzucamy czosnek i imbir, smażymy 15 sekund. Dodajemy brukselkę, papryczkę i cały czas mieszając, smażymy 30 sekund. Wlewamy sosy i smażymy 1 minutę. Wlewamy wywar i nie przerywając mieszania, odparowujemy płyn. Przed podaniem posypujemy świeżą kolendrą. Smacznego! :)


4 komentarze:

  1. Ciekawe, może uda Ci się przekonać mnie do znienawidzonego warzywa? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki temu, że najpierw ją obgotowujemy a następnie przesmażamy z ostrymi dodatkami, brukselka gubi gdzieś swoją gorycz :)

      Usuń
  2. hej! bardzo fajny blog i przepisy - szczególnie na zupę won ton.
    tylko mała podpowiedź- nie wrzucaj zdjeć z potrawami z pałeczkami-w Tajlandii nie jada się pałeczkami, ale sztućcami ;) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To prawda, blog jest super. Bardzo podoba mi się przepis, zwłaszcza, że dotyczy stosunkowo nielubianego warzywa.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli wyrazisz swoją opinię :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...