Pyszna, pikantna, lekko chrupiąca brukselka z dodatkiem azjatyckich sosów i papryczki chilli. Idealna jako dodatek do dań głównych. Zainspirował mnie ten przepis. Zapraszam do przygotowań!
Składniki na 2 porcje:
300 g świeżej brukselki
sól, cukier
1 papryczka chilli, pokrojona w plasterki
2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
3 ząbki czosnku, pokrojone w ćwiartki
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżeczka sosu rybnego
1 łyżeczka sosu sojowego
1/2 szklanki bulionu wołowego
2 łyżki oleju
świeża kolendra
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Brukselkę blanszujemy w osolonym i posłodzonym wrzątku przez 2 minuty, odcedzamy, odstawiamy na bok. Sosy mieszamy ze sobą, odstawiamy.
2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, aż zacznie dymić. Wrzucamy czosnek i imbir, smażymy 15 sekund. Dodajemy brukselkę, papryczkę i cały czas mieszając, smażymy 30 sekund. Wlewamy sosy i smażymy 1 minutę. Wlewamy wywar i nie przerywając mieszania, odparowujemy płyn. Przed podaniem posypujemy świeżą kolendrą. Smacznego! :)
Ciekawe, może uda Ci się przekonać mnie do znienawidzonego warzywa? :)
OdpowiedzUsuńDzięki temu, że najpierw ją obgotowujemy a następnie przesmażamy z ostrymi dodatkami, brukselka gubi gdzieś swoją gorycz :)
Usuńhej! bardzo fajny blog i przepisy - szczególnie na zupę won ton.
OdpowiedzUsuńtylko mała podpowiedź- nie wrzucaj zdjeć z potrawami z pałeczkami-w Tajlandii nie jada się pałeczkami, ale sztućcami ;) pozdrawiam :)
To prawda, blog jest super. Bardzo podoba mi się przepis, zwłaszcza, że dotyczy stosunkowo nielubianego warzywa.
OdpowiedzUsuń