Pyszne i baaardzo aromatyczne danie z udek kurczaka duszonych w mleku kokosowym z dodatkiem trawy cytrynowej, liści kaffiru, soku z limonki i czerwonej pasty curry. Najlepiej smakuje podane z tajskim ryżem jaśminowym. Zapraszam do przygotowań!
Składniki na 3 porcje:
1 łyżka tłuszczu (najlepiej masła klarowanego)
3 duże udka (bez podudzi) z kurczaka
odrobina przyprawy do kurczaka
1 łyżeczka nasion kolendry, lekko zmiażdżonych
1/2 łyżki czerwonej pasty curry
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
4 cm korzenia imbiru, utartego na tarce
400 ml mleczka kokosowego
1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego
3 liście limonki kaffir
1 łodyga trawy cytrynowej, zmiażdżona nożem
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżka sosu rybnego
sok z 1/2 limonki
mały pęczek świeżej kolendry, z grubsza posiekany
3 listki bazylii, drobno siekane
Do podania:
tajski ryż jaśminowy
CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
Przygotowanie: Udka nacieramy przyprawą do kurczaka. W brytfance rozgrzewamy tłuszcz. Układamy udka kurczaka i smażymy ze wszystkich stron do zarumienienia. Wyciągamy na talerz, a na tłuszcz ze smażenia wrzucamy ziarenka kolendry. Podsmażamy 1 minutę, dodajemy pastę curry, czosnek i imbir. Podsmażamy kolejną minutę. Wlewamy mleko kokosowe, dodajemy koncentrat, liście limonki, trawę cytrynową, słodką paprykę, kardamon, cukier trzcinowy i sos rybny. Wkładamy z powrotem mięso, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i przykrywamy. Dusimy przez godzinę, co jakiś czas mieszając i przewracając kurczaka. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sok z limonki, liście kolendry (kilka zostawiamy dla ozdoby) i bazylię. Podajemy z ryżem jaśminowym. Przed podaniem możemy poszarpać mięso na kawałki, aby potrawę dało się jeść łyżką. Smacznego! :)
Wygląda jak prawdziwy kurczak od chińczyka :) gratuluję. Dla mnie danie zawsze musi wyglądać odpowiednio, twoje spełnia ten wymóg. Dobre formy do pieczenia to podstawa aby wyszła pieczeń :)
OdpowiedzUsuńTylko ja czegoś nie rozumiem w przygotowaniu :) Ten kurczak chyba nie był pieczony tylko smażony a smaży się na patelni, w brytfannie się piecze...? Czy użyłaś brytfanny na ogniu, jak patelnię?
Użyłam brytfanki, ponieważ nagrzewa się równomiernie w całości i ma dość szczelną pokrywę, zdecydowanie szczelniejszą niż moje garnki :)
UsuńOd pewnego czasu szukałam jakiegoś dobrego dania na bazie mleka kokosowego, bo zakupiłam kilka i nie wiedziałam co z nimi począć ;) wygląda bardzo smakowicie, na pewno spróbuję!
OdpowiedzUsuń