Kolejna wersja znanego i lubianego zielonego curry :)
Składniki na 4 porcje:
2 łyżki oleju
2 cebule cukrowe, pokrojone w piórka
4 cm imbiru, startego na tarce
1-2 łyżki pasty zielone curry
2 ząbki czosnku, zmiażdżone nożem
400 ml mleka kokosowego
1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka cukru
1/2 papryki zielonej, pokrojonej w paski
500 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
150 g fasolki szparagowej, ugotowanej do miękkości
1/2 cukinii, pokrojonej w krążki
1 żółty pomidor, pokrojony w krążki
2 łyżki sosu rybnego
sok z 1/2 limonki
1 papryczka chilli, pokrojona w paski
Do podania:
ryż jaśminowy
CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
Przygotowanie: W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i imbir, smażymy 5 minut. Dodajemy pastę curry i czosnek, smażymy 2 minuty. Wlewamy mleko kokosowe, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, mieloną kolendrę, słodką paprykę i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, dodajemy kurczaka i zieloną paprykę. Gotujemy około 10 minut. Wrzucamy cukinię, pomidora, fasolkę szparagową i gotujemy jeszcze 5-7 minut, aż kurczak będzie gotowy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sok z limonki i sos rybny, mieszamy. Podajemy z ryżem jaśminowym, posypane posiekaną papryczką chilli. Smacznego! :)
Wygląda smacznie! :)
OdpowiedzUsuńTo prawda! Cukinia to była dla mnie zawsze klasyka w tym daniu, ale fasolka szparagowa to coś nowego. Muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i dziękuję
OdpowiedzUsuńRewelacja! Naprawdę bardzo mi się podoba ta cukinia! Świetny przepis i cudowne danie. W ogóle curry to można dodawać chyba do wszystkiego!
OdpowiedzUsuń