czwartek, 29 maja 2014

Czerwone curry z kurczakiem i mango/ Thai red curry with chicken and mango


Składniki (dla 3 osób):
1 łyżka czerwonej pasty curry (do kupienia na dziale "kuchnie świata")
1 mango
1 pierś z kurczaka
1/2 czerwonej papryki
250 ml mleka kokosowego (mała puszka)
3 łyżki śmietany 18% (w wersji dietetycznej dodajemy trzy łyżki wody)
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
2 płaskie łyżeczki świeżego startego imbiru
1 łyżka sosu rybnego (do kupienia na dziale "kuchnie świata")
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)
sok z 1/2 limonki
1 łyżeczka cukru trzcinowego

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy pastę curry i smażymy ok. 1min. Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę pokrojoną w piórka i imbir. Smażymy kolejną minutę.

2. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy 5 minut.

3. Wrzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę i smażymy aż mięso się "zetnie".

4. Wlewamy mleko kokosowe wymieszane ze śmietaną, wrzucamy mango (obrane i pokrojone w kostkę), dodajemy cukier, kolendrę i ostrą paprykę. Całość dusimy aż mango zrobi się miękkie (5 min).

5. Na koniec dodajemy sok z połowy limonki i sos rybny. gotujemy jeszcze przez minutę. Gotowe!

~~~~
Ingredients (3 servings):
1 tablespoon of thai red curry paste
1 mango
250 ml coconut milk
1 small chicken breast
1/2 red pepper
3 tablespoons of 18% cream
1/2 onion
2 garlic cloves
2 small teaspoons of ginger
1 tablespoon of fish sauce
juice of 1/2 lime
1 tablespoon of brown sugar
1/2 tablespoon of hot paprika 
1/2 tablespoon of ground cilantro

PREPARATION TIME: 20 MIN
DIFFICULTY: EASY

1. Heat up 2 tablespoons of olive oil in WOK.Stir and fry thai red curry paste for about one minute. Add smashed garlic, chopped onion and ginger. Fry another minute. 

2. Add diced red pepper and stew for 5 minutes. 

3. Put chicken in Wok. Stir and fry until chicken is white.

4. Add coconut milk, cream, diced mango, sugar, cilantro and hot paprika. Stew for 5 minutes.

5. Finally add lime juice and fish sauce. Cook for 1 last minute.

Enjoy Your meal! 




Jeśli spodobał Ci się przepis, proszę zostaw komentarz :)
Znajdź mnie na FACEBOOK'U

If You like the recipe, please leave comment :)
Find me on FACEBOOK

2 komentarze:

  1. super przepis :) można go dowolnie i swobodnie modyfikowac jeśli chodzi o dodatki , ja często daję również fasolkę szparagową, gorszek, zdarzyl sie i brokul, daję też troszkę masła .

    OdpowiedzUsuń
  2. We just made this - outstanding!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli wyrazisz swoją opinię :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...