Przejdź do głównej zawartości

Czerwone curry z kurczakiem i mango/ Thai red curry with chicken and mango


Składniki (dla 3 osób):
1 łyżka czerwonej pasty curry (do kupienia na dziale "kuchnie świata")
1 mango
1 pierś z kurczaka
1/2 czerwonej papryki
250 ml mleka kokosowego (mała puszka)
3 łyżki śmietany 18% (w wersji dietetycznej dodajemy trzy łyżki wody)
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
2 płaskie łyżeczki świeżego startego imbiru
1 łyżka sosu rybnego (do kupienia na dziale "kuchnie świata")
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)
sok z 1/2 limonki
1 łyżeczka cukru trzcinowego

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy pastę curry i smażymy ok. 1min. Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę pokrojoną w piórka i imbir. Smażymy kolejną minutę.

2. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy 5 minut.

3. Wrzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę i smażymy aż mięso się "zetnie".

4. Wlewamy mleko kokosowe wymieszane ze śmietaną, wrzucamy mango (obrane i pokrojone w kostkę), dodajemy cukier, kolendrę i ostrą paprykę. Całość dusimy aż mango zrobi się miękkie (5 min).

5. Na koniec dodajemy sok z połowy limonki i sos rybny. gotujemy jeszcze przez minutę. Gotowe!

~~~~
Ingredients (3 servings):
1 tablespoon of thai red curry paste
1 mango
250 ml coconut milk
1 small chicken breast
1/2 red pepper
3 tablespoons of 18% cream
1/2 onion
2 garlic cloves
2 small teaspoons of ginger
1 tablespoon of fish sauce
juice of 1/2 lime
1 tablespoon of brown sugar
1/2 tablespoon of hot paprika 
1/2 tablespoon of ground cilantro

PREPARATION TIME: 20 MIN
DIFFICULTY: EASY

1. Heat up 2 tablespoons of olive oil in WOK.Stir and fry thai red curry paste for about one minute. Add smashed garlic, chopped onion and ginger. Fry another minute. 

2. Add diced red pepper and stew for 5 minutes. 

3. Put chicken in Wok. Stir and fry until chicken is white.

4. Add coconut milk, cream, diced mango, sugar, cilantro and hot paprika. Stew for 5 minutes.

5. Finally add lime juice and fish sauce. Cook for 1 last minute.

Enjoy Your meal! 




Jeśli spodobał Ci się przepis, proszę zostaw komentarz :)
Znajdź mnie na FACEBOOK'U

If You like the recipe, please leave comment :)
Find me on FACEBOOK

Komentarze

  1. super przepis :) można go dowolnie i swobodnie modyfikowac jeśli chodzi o dodatki , ja często daję również fasolkę szparagową, gorszek, zdarzyl sie i brokul, daję też troszkę masła .

    OdpowiedzUsuń
  2. We just made this - outstanding!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli wyrazisz swoją opinię :)

Popularne posty z tego bloga

Zupa Wonton

Kolejne dobrze wszystkim znane danie kuchni chińskiej - bulion z pierożkami wonton. Ponieważ zostało mi trochę bulionu drobiowego z przyrządzania zupy Tom Kha Gai , nie zastanawiałam się zbyt długo :) Pierwszy raz w życiu sama robiłam ciasto na pierożki. Zabawy było co nie miara, jednak po około dziesiątym krążku krążku ciasta załapałam o co chodzi ;) Przepis na farsz znalazłam na stronie Słodko-Kwaśny . Zapraszam do gotowania! P.S. Nie zraźcie się ilością ciasta. Nadmiar można spokojnie zamrozić na następny raz :) BULION Z PIEROŻKAMI WONTON Ciasto wonton (72 krążki*): 1 jajko 1/3 szklanki wody 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli Farsz (do 18 pierożków): odrobina oleju 200 g wieprzowiny mielonej 2 dymki ze szczypiorkiem, posiekane 1 ząbek czosnku, starty na tarce 1/2 łyżki świeżo startego imbiru 1 łyżka sosu sojowego Zupa: 1,5 l  azjatyckiego bulionu drobiowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 ząbek czosnku odrobina oleju 2 łyżki

Zielone curry z kurczakiem

Ulubione danie całej mojej rodziny :) Proste i szybkie w przygotowaniu, a smak wręcz uzależniający. Postanowiłam dodać ten przepis jeszcze raz, ponieważ na początku zdjęcia były kiepskie, opis był słaby i ogólnie jakoś przepis zniknął pośród pozostałych.. A naprawdę warto go wypróbować! Zapraszam :) Składniki (dla 4 osób): 2 łyżki oleju słonecznikowego 500g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę 400ml mleczka kokosowego (wersja dietetyczna - mleczko kokosowe light) 125ml wywaru z warzyw lub kurczaka 1 średnia cebula, pokrojona w piórka 1 dymka, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 łyżki zielonego curry (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 zielona papryczka chilli 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) ½ łyżeczki cukru trzcinowego (wersja dietetyczna - bez cukru) ½ łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego (wersja dietetyczna - sos sojowy jasn

Udka kurczaka duszone w mleku kokosowym

Pyszne i baaardzo aromatyczne danie z udek kurczaka duszonych w mleku kokosowym z dodatkiem trawy cytrynowej, liści kaffiru, soku z limonki i czerwonej pasty curry. Najlepiej smakuje podane z tajskim ryżem jaśminowym. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 3 porcje: 1 łyżka tłuszczu (najlepiej masła klarowanego) 3 duże udka (bez podudzi) z kurczaka odrobina przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka nasion kolendry, lekko zmiażdżonych 1/2 łyżki czerwonej pasty curry 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 4 cm korzenia imbiru, utartego na tarce 400 ml mleczka kokosowego 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego 3 liście limonki kaffir 1 łodyga trawy cytrynowej, zmiażdżona nożem 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżka sosu rybnego sok z 1/2 limonki mały pęczek świeżej kolendry, z grubsza posiekany 3 listki bazylii, drobno siekane Do podania: tajski ryż jaśminowy CZAS PRZYGOTOWA