Oryginalnie zupę przyrządza się bez mleczka kokosowego, jednak jest ona naprawdę BARDZO PIKANTNA, a mleczko wprowadza odrobinę słodyczy do potrawy. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować :)
Originally, this soup is prepared without coconut milk, but it is REALLY SPICY. Coconut milk brings a little bit of sweetness to it. I hope You will engoy it :)
Składniki na zupę Khao Soi Gai:
1 łyżka czerwonej pasty curry
2 szklanki azjatyckiego bulionu drobiowego
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
2 papryczki chilli
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
250ml mleczka kokosowego (mała puszka)
1 pierś z kurczaka, pocięta na małe kawałki
(można też dodać mięso z udka, ale to z piersi jest delikatniejsze)
dymka do dekoracji
1/2 limonki
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1. Do woka wlewamy 200ml mleczka kokosowego. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż mleczko zacznie się warzyć. Dodajemy kurkumę i pastę. Zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu jeszcze 3 minuty.
2. Wkładamy mięso z kurczaka i pokrojone papryczki, wlewamy bulion, resztę mleczka kokosowego, sos sojowy, sos rybny i wsypujemy cukier. Gotujemy ok. 15 minut.
3. Na minutę przed końcem wyciskamy sok z połowy limonki. Gotowe!
~~~
Ingredients:
1 Tbsp red curry paste
2 cups chicken broth
1/2 teaspoon ground turmeric
2 chillies
1 Tbsp soy sauce
1 Tbsp fish sauce
250ml coconut milk (small can)
1 chicken breast, cut into small pieces
(you can also add meat from legs, but breast is softer)
spring onions for decoration
1/2 fresh lime
1 teaspoon of cane sugar
PREPARATION TIME: 20 MIN
DIFFICULTY: EASY
1. Pour coconut milk to the WOK. Heat until the milk starts to brew. Add turmeric and red curry paste. Bring to boil and cook over medium heat 3 minutes more.
2. . Add chicken and chopped chillies, pour broth and the rest of coconut milk, soy sauce, fish sauce and pour sugar. Cook for 15 minutes. Add lime juice and cook for one last minute. Enjoy Your meal!
Komentarze
Prześlij komentarz
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli wyrazisz swoją opinię :)