Dziś przedstawiam przepis na danie typu stir and fry (mieszaj i smaż) - noodle z czarnym sezamem i papryczką chilli, idealne jako dodatek np. do WIEPRZOWINY W SEZAMIE, lub jako szybka przekąska. Przygotowanie zajmuje niecałe 10 minut!
Składniki (2 porcje):
noodle mie (ja użyłam 100g)
1 papryczka chilli
1 łyżka czarnego sezamu
2cm imbiru
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki kolendry
1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu
1 łyżka oleju arachidowego
1. Makaron gotujemy o minutę krócej niż podano na opakowaniu (ja miałam takie, które powinno się gotować 5 minut), przelewamy zimną wodą i odstawiamy na bok.
2. Czosnek i imbir ucieramy na tarce, następnie w małej miseczce dokładnie mieszamy razem z olejem sezamowym, olejem arachidowym, pastą z trawy cytrynowej i i cukrem (do całkowitego rozpuszczenia cukru).
3. Patelnię mocno rozgrzewamy. Wrzucamy sezam i prażymy przez minutę. Dodajemy przygotowaną pastę i cały czas mieszając smażymy kolejną minutę. Wrzucamy makaron i papryczkę pokrojoną w krążki (bez pestek!), wlewamy sos sojowy i mieszamy, cały czas smażąc, przez ostatnie dwie minuty. Gotowe! :)
lubię takie szybkie przekąski. zwłaszcza na ostro :)
OdpowiedzUsuńsuper blog, pozdrawiam
mniam! no i po co ja tu wchodzę!? żeby mieć ślinotok? :) pycha! PIĘKNY BLOG!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSmażony makaron-jedna z moich miłości :)
OdpowiedzUsuńMoich też ;)
Usuńuwielbiam dania tego typu. jak dla mnie - wystarcza za cały obiad. Pyszności! :-)
OdpowiedzUsuń