czwartek, 21 sierpnia 2014

Sezamowe noodle na ostro

Dziś przedstawiam przepis na danie typu stir and fry (mieszaj i smaż) - noodle z czarnym sezamem i papryczką chilli, idealne jako dodatek np. do WIEPRZOWINY W SEZAMIE, lub jako szybka przekąska. Przygotowanie zajmuje niecałe 10 minut!


Składniki (2 porcje):
noodle mie (ja użyłam 100g)
1 papryczka chilli
1 łyżka czarnego sezamu
2cm imbiru
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki kolendry
1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu
1 łyżka oleju arachidowego

1. Makaron gotujemy o minutę krócej niż podano na opakowaniu (ja miałam takie, które powinno się gotować 5 minut), przelewamy zimną wodą i odstawiamy na bok. 

2. Czosnek i imbir ucieramy na tarce, następnie w małej miseczce dokładnie mieszamy razem z olejem sezamowym, olejem arachidowym, pastą z trawy cytrynowej i i cukrem (do całkowitego rozpuszczenia cukru).

3. Patelnię mocno rozgrzewamy. Wrzucamy sezam i prażymy przez minutę. Dodajemy przygotowaną pastę i cały czas mieszając smażymy kolejną minutę. Wrzucamy makaron i papryczkę pokrojoną w krążki (bez pestek!), wlewamy sos sojowy i mieszamy, cały czas smażąc, przez ostatnie dwie minuty. Gotowe! :)



6 komentarzy:

  1. lubię takie szybkie przekąski. zwłaszcza na ostro :)
    super blog, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam! no i po co ja tu wchodzę!? żeby mieć ślinotok? :) pycha! PIĘKNY BLOG!

    OdpowiedzUsuń
  3. Smażony makaron-jedna z moich miłości :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam dania tego typu. jak dla mnie - wystarcza za cały obiad. Pyszności! :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli wyrazisz swoją opinię :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...