Pyszny tajski omlet, idealny jako obiad lub wczesna kolacja. Składniki, które podałam w przepisie starczają na przygotowanie trzech omletów. Inaczej mówiąc, potrawą spokojnie najedzą się trzy umiarkowanie głodne osoby lub dwie bardzo głodne :) Przepis inspirowany jest potrawą ze strony Słodko - Kwaśny.
Składniki (3 omlety):
250 g mielonej wieprzowiny
1 pomidor bez skórki
1/2 słodkiej papryki
4 łyżki groszku zielonego z puszki
6 jajek
1/2 łyżki sosu ostrygowego
1 duża marchewka
2 szalotki
2 ząbki czosnku
5 łyżek oleju arachidowego
3 łyżki mleka
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Szalotkę i czosnek drobno siekamy, marchewkę ucieramy na tarce o dużych oczkach, paprykę i pomidora kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy do zeszklenia i dodajemy mięso i pierz. Smażymy około 10 minut często mieszając. Dodajemy marchewkę, groszek, pomidora, paprykę i sos ostrygowy, dokładnie mieszamy. Dusimy 15 minut pod przykryciem, a następnie smażymy jeszcze 5 minut bez przykrycia, aż większość płynu odparuje. Odstawiamy na bok.
2. Do miski wbijamy dwa jajka, dodajemy łyżkę mleka i szczyptę soli. Dokładnie rozbijamy trzepaczką. Na patelni rozgrzewamy jedną łyżkę oleju, wlewamy jajka i smażymy, aż omlet będzie gotowy (u mnie około 3-4 minut). Zdejmujemy z ognia. Na środek kładziemy 1/3 farszu, zawijamy brzegi do środka. Przykładamy talerz i obracamy omlet na drugą stronę. Tak samo przygotowujemy pozostałe dwa omlety.
3. Omlety nacinamy, tak jak na zdjęciu, dodajemy świeżą kolendrę i podajemy jeszcze ciepłe. Smacznego! :)
Ależ się pysznie prezentuje. Aż pociekła mi ślinka. Zjadłabym z wielką przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńpolecam, jest przepyszny!
Usuńbardzo ciekawy ten omlecior :-)
OdpowiedzUsuń