niedziela, 9 listopada 2014

Zupa kokosowa z kurczakiem i boczniakami

Chwilę mnie tu nie było, ale od dzisiaj zaczynam nadrabiać zaległości :) Przedstawiam wam przepis na jedną z najbardziej znanych potraw kuchni tajskiej - słynną zupę Tom Kha Gai. Wersji tej zupy jest tyle, ile kucharzy. Kluczowymi składnikami jest mleko kokosowe, galangal i trawa cytrynowa, a do tego kurczak (Gai) lub krewetki (Goong). Reszta jest już indywidualną sprawą każdego podniebienia :) Na rynku można kupić gotowe pasty, które już zawierają galangal i trawę cytrynową (a także wiele innych składników, więc koniecznie sprawdźcie skład, jeżeli zdecydujecie się na tę pastę). Zupę można przecedzić, tak jak ja zrobiłam, lub nie - tak jest bardziej po tajsku i wtedy trzeba się męczyć już przy stole z pływającymi różnościami :) 

Nie bójcie się kupowania "dziwnych" składników. Większość z nich można zamrozić na później (np. galangal, papryczki chilli, liście limonki kaffir, trawę cytrynową) lub przechowywać w lodówce przez wiele tygodni (pasty curry, grzybki straw, sos sojowy, sos rybny). Zapraszam do gotowania!



Składniki:
400 ml mleka kokosowego
4 cm galangalu
2 łodygi trawy cytrynowej
5 listków kaffiru
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1 żółta papryczka chilli
2 piersi z kurczaka
1 łyżka cukru palmowego**
1 szalotka
3 duże boczniaki
1/2 szklanki grzybów straw***
4 łyżki sosu rybnego
sok z 1 limonki

+ do podania:
papryczka chilli, pokrojona w krążki
szczypiorek, drobno posiekany
ryż jaśminowy (opcjonalnie, ja wolę bez ;))
tajska pasta chilli (opcjonalnie)

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Trawę cytrynową zgniatamy tłuczkiem do mięsa, galangal kroimy w plastry, szalotkę kroimy na pół, żółtą papryczkę w paski, kurczaka w kostkę a boczniaki w paseczki.

2. Do garnka wlewamy bulion i mleko kokosowe, dodajemy trawę cytrynową, liście kaffiru, galangal, papryczkę chilli, szalotkę i doprawiamy kolendrą i cukrem palmowym. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut.

3. Po tym czasie zupę przecedzamy, dodajemy kurczaka, grzyby, sos rybny i sok z limonki. Gotujemy jeszcze 10 minut (do momentu, gdy kurczak będzie już gotowy). Przelewamy do miseczek, posypujemy szczypiorkiem i krążkami papryczki chilli. Z tajskiej pasty chilli tworzymy na powierzchni zupy kropeczki. Podajemy solo lub z ryżem jaśminowym. Smacznego! :)

* Jeżeli nie macie gotowego bulionu, polecam TEN przepis. Bulion drobiowy możemy przygotować również z kostki, jednak musi być to kostka azjatycka (do kupienia na działach "kuchnie świata"). Klasyczna kostka popsuje smak całej zupy. 

** Cukier palmowy przeważnie sprzedawany jest w krążkach. Najłatwiej jest zeskrobać nożem pożądaną ilość.  Cukier palmowy możemy też zastąpić trzcinowym. 

*** Najlepiej smakują grzybki straw z puszki, przecedzone.




Przepis bierze udział w akcji:
Zupa na jesień

4 komentarze:

  1. bardzo ciekawa propozycja :-) dziękuję za udział w akcji i zapraszam do zgłaszania kolejnych propozycji :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli wyrazisz swoją opinię :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...