Przejdź do głównej zawartości

Smaki Indii: Kurczak maślany/ Taste of India: Butter chicken

Kurczak maślany, butter chicken, murgh makhani - klasyczne danie kuchni indyjskiej. Potrawę podobno wymyślił Kundan Lal Gujral w 1920 roku, założyciel sieci restauracji Moti Mahal Delux.

Kurczak do dania jest marynowany przez noc lub przynajmniej kilka godzin w jogurcie i mieszance przypraw, która zwykle zawiera garam masala, imbir, czosnek, cytrynę, kminek, kurkumę i chili. Tradycyjnie przygotowywany jest w piecu tandoor, podobnie jak kurczak Tandoori. My jednak zrobimy go na patelni :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kuchnia Azjatycka. Zapraszam do gotowania!

Butter chicken or Murgh makhani - classic dish of Indian cuisine. Dish was supposedly invented by Kundan Lal Gujral in 1920, the founder of restaurant chain Moti Mahal Delux. 

The chicken is marinated overnight or at least for a few hours in yogurt and blend of spices, which usually contains garam masala, ginger, garlic, lemon, cumin, turmeric and chili. Traditionally, the dish is prepared in a tandoor oven, as well as Tandoori chicken. But we will do it in a frying pan :)
 

Składniki na dwie porcje kurczaka maślanego:

300 g mięsa z podudzi lub piersi kurczaka
1 ząbek czosnku
1 cm świeżego imbiru
1/2 łyżeczki soli morskiej
1 mała suszona papryczka chilli
1 łyżka soku z cytryny
50 ml jogurtu naturalnego
1/3 łyżeczki garam masala
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1 łyżka oleju

SOS:

1 łyżka roztopionego masła
1 ząbek czosnku
1 cm świeżego imbiru
nasionka z 1 strąku kardamonu
1 goździk
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki garam masala
1 łyżeczka mielonej kurkumy
1 mała suszona papryczka chilli (opcjonalnie)
2 obrane pomidory
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
1 łyżka soku z cytryny
20 g masła
50 ml śmietany kremówki
posiekana kolendra do posypania

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN
CZAS MARYNOWANIA 4 1/2 H
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Kurczaka kroimy w kostkę o boku 2 cm, ząbek czosnku zgniatamy nożem, imbir ucieramy na tarce. Kurczaka nacieramy solą, czosnkiem, imbirem, pokruszoną papryczką chilli i jedną łyżką soku z cytryny. Przykrywamy szczelnie folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

2. W między czasie w miseczce łączymy jogurt naturalny, 1/3 łyżeczki garam masala, 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy i 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego. Kurczaka polewamy powstałą marynatą i mieszamy, aby każdy kawałek był nią dokładnie pokryty. Ponownie przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy kurczaka i smażymy, aż się zarumieni, a płyn prawie w całości odparuje. Odstawiamy.

3. Zaczynamy przygotowywać sos. Pomidory wraz z koncentratem i sokiem z cytryny blendujemy na gładką masę. Czosnek i imbir drobno siekamy. Na patelni podgrzewamy roztopione masło, wrzucamy czosnek i imbir, smażymy około minutę. Dodajemy nasionka z 1 strąku kardamonu, goździk, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki garam masala, łyżeczkę mielonej kurkumy i pokruszoną chilli (opcjonalnie) - smażymy kolejną minutę do uwolnienia aromatu. Dodajemy zmiksowane pomidory, gotujemy kilka minut, aż sos zgęstnieje (około 6-7).

4. Do sosu wrzucamy kurczaka, dodajemy 20 g masła i śmietanę. Mieszamy, aż sos stanie się jednolity, a całe masło się rozpuści. Przekładamy na talerze, posypujemy posiekaną kolendrą. Podajemy z ryżem basmati lub chlebkiem naan. Smacznego! :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zupa Wonton

Kolejne dobrze wszystkim znane danie kuchni chińskiej - bulion z pierożkami wonton. Ponieważ zostało mi trochę bulionu drobiowego z przyrządzania zupy Tom Kha Gai , nie zastanawiałam się zbyt długo :) Pierwszy raz w życiu sama robiłam ciasto na pierożki. Zabawy było co nie miara, jednak po około dziesiątym krążku krążku ciasta załapałam o co chodzi ;) Przepis na farsz znalazłam na stronie Słodko-Kwaśny . Zapraszam do gotowania! P.S. Nie zraźcie się ilością ciasta. Nadmiar można spokojnie zamrozić na następny raz :) BULION Z PIEROŻKAMI WONTON Ciasto wonton (72 krążki*): 1 jajko 1/3 szklanki wody 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli Farsz (do 18 pierożków): odrobina oleju 200 g wieprzowiny mielonej 2 dymki ze szczypiorkiem, posiekane 1 ząbek czosnku, starty na tarce 1/2 łyżki świeżo startego imbiru 1 łyżka sosu sojowego Zupa: 1,5 l  azjatyckiego bulionu drobiowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 ząbek czosnku odrobina oleju 2 łyżki

Zielone curry z kurczakiem

Ulubione danie całej mojej rodziny :) Proste i szybkie w przygotowaniu, a smak wręcz uzależniający. Postanowiłam dodać ten przepis jeszcze raz, ponieważ na początku zdjęcia były kiepskie, opis był słaby i ogólnie jakoś przepis zniknął pośród pozostałych.. A naprawdę warto go wypróbować! Zapraszam :) Składniki (dla 4 osób): 2 łyżki oleju słonecznikowego 500g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę 400ml mleczka kokosowego (wersja dietetyczna - mleczko kokosowe light) 125ml wywaru z warzyw lub kurczaka 1 średnia cebula, pokrojona w piórka 1 dymka, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 łyżki zielonego curry (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 zielona papryczka chilli 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) ½ łyżeczki cukru trzcinowego (wersja dietetyczna - bez cukru) ½ łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego (wersja dietetyczna - sos sojowy jasn

Udka kurczaka duszone w mleku kokosowym

Pyszne i baaardzo aromatyczne danie z udek kurczaka duszonych w mleku kokosowym z dodatkiem trawy cytrynowej, liści kaffiru, soku z limonki i czerwonej pasty curry. Najlepiej smakuje podane z tajskim ryżem jaśminowym. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 3 porcje: 1 łyżka tłuszczu (najlepiej masła klarowanego) 3 duże udka (bez podudzi) z kurczaka odrobina przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka nasion kolendry, lekko zmiażdżonych 1/2 łyżki czerwonej pasty curry 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 4 cm korzenia imbiru, utartego na tarce 400 ml mleczka kokosowego 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego 3 liście limonki kaffir 1 łodyga trawy cytrynowej, zmiażdżona nożem 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżka sosu rybnego sok z 1/2 limonki mały pęczek świeżej kolendry, z grubsza posiekany 3 listki bazylii, drobno siekane Do podania: tajski ryż jaśminowy CZAS PRZYGOTOWA