niedziela, 15 lutego 2015

Wieprzowina w karmelowym mleczku kokosowym


Składniki dla 3 osób: 
 600 g karkówki wieprzowej, pokrojonej w kostkę 
1 łyżka oleju 300 ml mleka kokosowego 
1-2 łyżki sosu sojowego (użyłam ciemnego) 
1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany 
sok z 1/4 cytryny 

 Mieszanka przypraw: 
1/2 łyżeczki suszonego imbiru 
1 łyżeczka papryki ostrej 
1/2 łyżeczki kurkumy 

 Składniki na karmel: 
2 łyżki cukru 
1 łyżka wody 

Do podania: 
 ryż basmati 
fasolka cukrowa lub groszek 

CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN 
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 

1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy karkówkę i przesmażamy ze wszystkich stron na brązowy kolor. Dodajemy czosnek i mieszankę przypraw, smażymy jeszcze pół minuty. Wlewamy mleko kokosowe i sos sojowy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez godzinę.

2. Na kilka minut przed upływem godziny zaczynamy robić karmel. Do drugiego garnka wsypujemy cukier, zalewamy łyżką wody i bez mieszania gotujemy, aż karmel stanie się złoty. Tutaj należy uważać, żeby nie spalić karmelu, bo stanie się gorzki. 

3. Do garnka z karmelem przekładamy wieprzowinę wraz z sosem. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Dusimy 30-40 minut bez przykrycia, aż całe mleczko kokosowe wyparuje, a mięsko zacznie smażyć się we własnym tłuszczu. Na 3 minuty przed końcem doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z ryżem i fasolką cukrową lub groszkiem. Smacznego! :)

Przepis pochodzi z mojego drugiego bloga MY CULINARY ART

1 komentarz:

  1. Wow... aż nabrałam apetytu :) Spróbuję to danie przyrządzić na kolację :) Z kuchnią azjatycką uważam, z racji braku odpowiednich przypraw - teraz idę na festiwal Fest Asia (25 i 26 kwietnia w Warszawie) Może zdobędę jakieś fajne, azjatyckie przyprawy :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli wyrazisz swoją opinię :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...